Steinway flyglet ankommer til Vejle Bibliotek

Den gamle dame vender tilbage

Vejle Biblioteks gamle Steinway flygel er kommet hjem og pryder nu igen foredragssalen.

De stærke folk fra Universal Flytteforretning var kommet på en hård opgave tirsdag, da vores flygel skulle op af trappen til 1. sal, men man må sige, at de klarede det til UG.

Ikke mindre end lidt over 30 år i landflygtighed blev det til for den gamle dame.
Men det er så alligevel intet at regne i forhold til hendes alder: Vi skal helt tilbage til år 1900 for at finde en fødselsdato hos Steinway & Sons.

Flyglet var derfor allerede second hand (eller måske nærmere 'third hand'), da det i 1971 blev indkøbt til det nye bibliotek på Vestre Engvej, hvor det i årene efter blev anvendt ved mange arrangementer.
Men med de nedskæringer, der kom i de kommunale budgetter i de såkaldte fattigfirsere, blev der stort set sat en stopper for musikarrangementer. Det medførte, at Vejle Kommune i 1989 fandt det bedre at 'låne' flyglet ud til opstilling i det nystartede spillested Paraplyen (ovenover caféen Food & Friends i Klostergade, dengang Cafe Biografen.)

I stedet fik biblioteket et splinternyt flygel af kommunen i forbindelse med bibliotekets 100-årsdag i 1995. Et Boston - og det er også fra Steinway & Sons, men et noget mere moderne instrument.
Samtidig måtte det gamle flygel desværre lide den tort at gå lidt til grunde på det rytmiske spillested.
Men det blev repareret og kom igen til ære og værdighed, bl.a. ved daværende kulturchef Willy Stolarczyks navnkundige Rådhuskoncerter på det gamle rådhus.

Herefter gik turen til Vejle Kunstmuseum, hvor det blevet benyttet ved koncerter igennem de næste 20 år, bl.a. med Jonas Frederik som arrangør.
Sidst har Steinway flyglet været en tur på Rødkilde Gymnasium - og er så langt om længe vendt hjem til udgangspunktet for 50 år siden, foredragssalen på Vejle Bibliotek. Hvilket betyder, at biblioteket for nuværende har hele 2 flygler, med de nye muligheder, det giver.
For bare rolig: Vi har lovet den gamle dame, at det endegyldigt skal være slut med hendes omflakkende zigeunerliv.
 
 

Tags