Logo for Tema Danskere i verden 2023

Spændende nyt tema på vej: Danskere i verden

I foråret 2023 kører Bibliotekernes Temasamarbejde en ny kampagne, der fokuserer på danskere i verden.

Omkring 250.000 danskere bor i dag i udlandet og op gennem tiden har tusindvis af danskere sat markante aftryk rundt omkring i hele verden. Fra missionærer, lykkeriddere og flugtkonger over forretningskvinder, forskere og fuskere til helt almindelige danskere, der bare blev træt af vejret under de danske himmelstrøg.

Med Temasamarbejde nr. 17, 'Danskere i verden' vil bibliotekerne og DR sætte fokus på den dialog, der har været og er på tværs af grænser i hele verden. Emnet rummer mange potentialer, både i skønlitteraturen, i biografierne og i faglitteraturen indenfor både historie, geografi, samfundsforhold, erhverv, religion, og en række andre emner.

DR’s fyrtårnsserie bliver 'Danskere i verden' med Stéphanie Surrugue som vært og anker. I 6 programmer kommer du med ud på en rejse til 6 kontinenter for at udforske hvor og hvordan, danskere præger og har præget verden – både i det helt store og i det ganske små. På godt og på ondt. Det bliver et tema, der stiller skarpt på alle de danskere, som historisk set har sat deres aftryk i verden, men i lige så høj grad også på de danskere, som sætter deres aftryk nu og i fremtiden.

En sviptur til Indien

Flere af de danskere, som DR portrætterer i serien, er forholdsvis ukendte. Et eksempel er Anne Marie Petersen - en dansk friskolelærer, som var inspireret af Gandhi og som senere blev hans ven. Hun lagde grundstenen til pigeskolen Seva Mandir, som ligger tæt ved Den Bengalske Bugt på Indiens sydøstkyst og stadig bliver drevet med de samme værdier som på hendes tid. Anne Marie Petersens filosofi var at give pigerne selvtillid og gøre dem klar til det liv, der ventede. På skolen i Indien bliver Anne Marie Petersen stadig fejret og husket.
 

Mejeristen der ’fakede’ sin egen død

En anden dansker som seerne kommer til at møde er Rasmus Nielsen, der startede hele det vilde, danske mejeri-eventyr i Brasilien. Den konkurstruede mejerist og smørgrossist Nielsen ’druknede’ i Odense Fjord og efterlod sin ’enke’ i Danmark. Men han var ikke druknet. Han havde fingeret sin egen død, klædt sig ud som katolsk pater og var taget til Brasilien under nyt navn: Axel Malm. 

’Togtet’ – i kølvandet på vikingerne over Atlanten

En anden af de større DR-produktioner er ’Togtet’. En flok danske sejlere og vikingeeksperter kaster sig ud på en farefuld færd over Nordatlanten, for at opleve vikingernes bedrifter på egen krop. En rejse på over 5000 kilometer som forandrede verdenskortet for altid. Arkæolog og vikingeekspert Jeanette Varberg fortæller historien om plyndringer, erobringer og deres utrolige opdagelser af nyt land, mens kok Nikolaj Kirk ombord serverer den mad, vores mest berømte og berygtede forfædre spiste. På landjorden følger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, samtidig de spor vikingerne har efterladt sig og som understreger deres magt og mod.

Læs mere på DR: Nyt DR-tema retter blikket mod ’Danskere i verden’ - og følg med på bibliotekets temaside, når temaet går i luften. Det bliver spændende.