Nye grafiske romaner til tweens

08.12.23
Her i 2023 er der udkommet en hel del gode grafiske romaner til tweens og teenagere. I denne uge har jeg fundet fire vidt forskellige historier frem, som både sætter tanker i gang om hvad gode venskaber kan gøre for os, og hvor vigtigt det er at passe på vores klode. God fornøjelse!

"Hvidbjørn" af Maja Lunde

I et dronningerige for mange år siden boede der hvid bjørn langt ude i bjergene, som ikke var helt som de andre bjørne. Han er ikke så menneskesky som andre bjørne, for om natten er han selv et menneske. En engang blev der nemlig kastet en forbandelse over ham. Den unge pige Liv, som elsker at stille spørgsmål til alt og synge for egnens dyr, møder en dag bjørnen ude i skoven, og de bliver hurtigt gode venner. Men kan forbandelsen ophæves? Denne grafiske roman er baseret på det norske eventyr ”Kvitebjørn kong Valemon”, og her er den genfortalt af Lunde (”Snesøsteren”) og fantastisk smukt illustreret af Hans Jørgen Sandnes. Den er god til højtlæsning fra 7 år og til selvlæsning for de 10-14-årige

"Mia Myhr og børnene, som forsvandt" af Sara Hjardar

For nogle år siden forsvandt Mias bedstemor sporløst og allerede den dag, hvor Mia og hendes familie flytter ind i bedstemorens hus, begynder der at ske mystiske ting. Særligt ude i skoven ved huset, hvor Mia ser et mærkeligt væsen, og da hendes søster ikke vender hjem efter en tur ned til skovsøen med nogle veninder, ved Mia, at der er et eller andet galt ude i den skov. Der er lidt ”Stranger things” over bogen, som er den første i serien om Mia, og Hjardar har både skrevet historien og lavet de stemningsfulde illustrationer, som både er ganske dystre og ret magiske. Den er god til selvlæsning fra 10 år og opefter.

"Vilde poter – Rævefarmen" af Victor Nordahl

Er du nogensinde kommet galt afsted, fordi du gerne ville vise at du var lidt mere modig, end dine venner og din familie regnede med? Så ved du præcis hvordan ræven Ty har det, da han efter en uheldig dag begiver sig ind i en bygning, der ikke helt er det hønsehus, som han regnede med. Han bliver overmandet, og pludselig sidder han i et bur ved siden af Lukas, som er vokset op i disse bure, og han ved ret meget om livet på rævefarmen. Ty fortæller ham til gengæld om livet udenfor - især det med at have poterne på græs - men er det muligt at flygte fra rævefarmen og opleve friheden igen? Denne bog er den første i serien om Ty og Lukas, og det er en virkelig flot illustreret historie om venskab for de 11-14-årige.

"78°" af Kenneth Bøgh Andersen

Hvad er verdens farligste dyr? Matti lever i en ødelagt verden, hvor standardtemperaturen om dagen er 78 grader, og hvor man skal sørge for at have masser af væske med og solbeskyttelse på, hvis man skal lede efter mad. Ikke alle har overlevet de frygtelige temperaturer, og så er der sket noget mystisk med dyrelivet, som selv de voksne ikke helt kan forklare. Virkelig tankevækkende bog af Bøgh Andersen, som er fuld af stærke illustrationer af Lars Gabel, og som handler om hvad der kan ske med os mennesker, hvis vi ikke får styr på klimaforandringerne. Selvlæsning fra 12 år og opefter.

Materialer