Portrætfoto af H. C. Andersen
Fotograf: Georg Emil Hansen (12.5.1833-21.12.1891)

H.C. Andersens Dagbøger

04.02.21
Nysgerrigheden kender ingen grænser.

For nyligt hørte jeg et interview med den romanaktuelle Madame Nielsen i Bogselskabet. Traditionen tro anbefalede forfatteren en god læseoplevelse og denne gang var det H.C. Andersens dagbøger. Det tager år at læse dem igennem, men det er en interessant læsning. Det slog mig at dagbøgerne lå digitalt et sted på Det Kgl. Bibliotek. Jeg tror at de blev scannet ind i forbindelse med 200 års dagen for hans fødsel i 2005.

H.C. Andersens dagbøger på det Kgl. Bibliotek. Screenprint

Jeg fandt Dagbøgerne i et format, hvor de er søgbare og i flere formater - dog skal det lige siges at faskimile visningen kun virker i Safari og FireFox browserne.
Muligheden for at søge fik mig til at tænke på H.C. Andersens forhold til Vejle. Kunne man finde ud ad noget? Ved at søge på Vejle, Wejle, Veile og Weile fandt jeg frem til at H.C. Andersen havde et nært forhold til H.C. Ørsteds familie, og en af sønnerne var Anders Sandøe Ørsted, borgmester i Vejle 1869-1895. I sidste bind er der et personregister, hvor man kan finde frem til alle de steder en bestemt person er omtalt.

A.S. Ørsted omtales først i forbindelse med H.C.Ørsteds begravelse som en af sønnerne. Den del af starter i Bind 4 s. 17, torsdag den 6 marts 1851 med fru Hartmanns død og ender på s. 23, lige inden Andersen drager mod Paris. 

A.S. Ørsted omtales sidste gang onsdag den 6. september 1871: Citat
"Onsdag den 6. Tog til Byen, besøgte Fru Ørsted hvor jeg
traf Søn og Svigerdatter fra Weyle. Besøgt Reitzels. Var hos    [20]
Frøken Hallager og talte om at erholde 3 Værelser, hun forlanger
35 Rdlr om Maaneden. Gik hjem til Rolighed og var
meget træt, fik Frokost og hvilede. Klokken 5 kom Hägg
ved Middagsbordet udbragte Hr Melchior en Skaal for min
Festdag i Dag (52 Aar siden jeg kom til Kjøbenhavn.)    [25] "

Hvis du gerne vil i gang med historiegranskningen i en mere velformuleret form, findes H.C. Andersens brevkorrespondancer på H.C. Andersen Centret.

Harry Rasmussen har skrevet en længere historie baseret på forskellige kilder om en periode i H.C. Andersens liv "Andersens tredje dobbelt-forelskelse -dobbeltforelskelsen i Christian Voigt og dennes søster Riborg." Motivet binder en fin sløjfe tilbage tilbage til Madam Nielsens nye roman, der også handler om køn og forelskelse. 

NB. Hvis du undrer dig over, hvor det fine billede til denne artikel er fra, findes det i Det Kgl. Biblioteks Digitale Samlinger.

Materialer