Portrætfoto af Carsten Stage

Om dette arrangement

Bibliotek
Tid
19:00 - 21:00
Pris
60 Kr
Lokalitet
Danmark
Målgruppe
Voksne
Arrangementer - voksen

Tænkepause om 'Skam'

24.09.18
Adam og Eva skammede sig over deres nøgenhed efter at have spist af Kundskabens Træ. Mange unge skammer sig over deres krop. Isak i den norske tv-serie SKAM skammer sig over sin seksualitet. Lars Løkke Rasmussen sagde i sin nytårstale i 2017, at Danmarks koloniale fortid var skamfuld. Bliv klogere på skammens mange ansigter, når Carsten Stage fra Aarhus Universitet lægger vejen forbi Børkop til en Tænkepause.

Filminstruktøren Thomas Vinterberg udtalte i 2016, at han skammede sig over at være dansk. I tv-programmet Luksusfælden skammes deltagerne igen og igen ud for deres vilde overforbrug. Og i 2018 fik USA’s præsident Donald Trump at vide af en gruppe unge, at han ”burde skamme sig” over ikke at gøre noget ved våbenproblemet i USA.

Skammen har i sandhed mange ansigter: den kan rette sig mod kroppen, seksualiteten, fortiden eller nutiden, og den kan bruges til at ekskludere individer fra fællesskabet eller måske endda opleves som en mangelvare. Skammen er knyttet til en følelse af fundamental mangel ved et menneskes eller et kollektivs fulde identitet. Mens vi føler os pinligt berørt over små brud på den sociale etikette og skyldige over handlinger, som vi ikke skulle have begået, så skammer vi os over ”os selv” - enten som individer eller som del af et kollektiv. Skammen handler altså om mere eller mindre sandfærdige følelser af, at der er noget galt med ”hele selvet”, og – lige så vigtigt – at man tror, de andre kan se det. Og det er her, skammens mest genkendelige træk kommer på banen: det sænkede blik, rødmende ansigt og lysten til at dække sig til.

Aftenens foredragsholder, Carsten Stage, er ekspert i skam, og så er han lektor i kultur og medier ved Aarhus Universitet. Hans bog Skam, som snart udkommer, er en del af serien Tænkepauser - viden til hverdagen.

Tænkepauser er en bogserie, hvor topforskere fra Aarhus Universitet formidler deres viden om centrale temaer. Idéen er at formidle forskningen til nye målgrupper og ind i hverdagens pauser - fra sofahjørnet til løbeturen. Derfor står Aarhus Universitetsforlag i samarbejde med en række biblioteker landet over bag en række foredrag, hvor du får mulighed for at møde forskerne og høre dem sætte ord på deres bøger.

En del af Gauerslund Sognefestival