Foto: Pekka Mustonen

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
60 Kr
Bibliotek
Hvor
Salen
Målgruppe
Voksne
Voksen

Rosa Liksom - finsk forfattermøde på dansk

06.10.21
Rosa Liksoms bøger er en blanding af voldsomme handlinger, smukt poetisk sprog, finsk historie og eminente kvindeportrætter. Mød den farverige finske kunstner og forfatter, som har fået fire bøger oversat til dansk, når hun dette efterår lægger vejen forbi Vejle Bibliotek og fortæller om sit spændende forfatterskab.

I samarbejde med Rødding Højskole, som afholder Nordisk Kulturuge i uge 40, har vi fået mulighed for at præsentere en stor finsk forfatter, nemlig Rosa Liksom. Mange læsere er interesseret i nordisk litteratur, og vi er glade for at kunne præsentere en farverig og spændende stemme fra Finland, som tilmed taler et letforståeligt dansk, da hun tidligere har studeret og boet i København.

Rosa Liksom er pseudonym for Anni Ylävaara. Hun er både billedkunstner og forfatter, og hun slog allerede i 1988 sit navn fast i Danmark med novellesamlingen Stoppested for en nat. Siden har hun udgivet flere romaner på dansk, bl.a. Crazeland og Kupé nr. 6, som blev indstillet til Nordisk råds litteraturpris i 2013.

Hendes seneste roman på dansk er Oberstinden, som udkom 2018. Det er en barsk roman om et vildt kapitel i Finlands historie. Oberstinden vokser op i den finske del af Lapland i tiden efter Finlands selvstændighed i 1918. Det er et Finland, der er præget af naboskabet til Sovjet og ikke mindst den blodige borgerkrig, hvor såvel hvide som røde begik grumme forbrydelser. Oberstinden bliver en del af det hvide Finland, de højreorienterede nationalister. I bogen følger vi oberstinden gennem 2. verdenskrig, hvor Finland var allieret med Tyskland, og vi følger hendes affære med en ældre mand, og hvordan deres forhold udvikler sig til et voldeligt og destruktivt ægteskab. Forfatteren er mester i at blande det vilde og vildsomme med det blide og poetiske, og ud over den barske historie har bogen også fine beskrivelser af den storslåede laplandske natur.

Du kan også opleve Oberstinden live, når den opføres som monolog på Vejle Musikteater den 19. april 2022.
Læs mere om forestillingen på TeaterVejles hjemmeside.
 

I samabejde med Rødding Højskole.