Program for "Hold hjernen frisk"
Spørgsmål, afbud mm:
- Lisbeth Roed, lr@vejlebib.dk, 21 99 97 11
- Lene Henriksen, lehen@vejlebib.dk, 40 42 92 38
- Else Zakarias, ez@vejlebib.dk, 40 42 87 68
Mandag den 17. april: Litteratur
Vi får et oplæg om litteraturens betydning for vores mentale helbred og oplever guidet fælleslæsning. Guidet fælleslæsning er oplæsning af en novelle + et digt. Undervejs i oplæsningen er der pauser, hvor vi taler om det vi har hørt, det der undrer os og det som teksten minder os om. Når vi taler om litteraturen, er der ikke noget rigtigt eller forkert svar.
V/ Else Zakarias, Lene Henriksen og Lisbeth Roed, bibliotekarer ved Vejle Bibliotekerne. Vi mødes i Byens Hus kl. 10.
Mandag den 24. april: Litteratur
Deltagerne fortæller hver især om en bog der har betydet noget for dem. Det kan både være ungdommens bedste historie eller den roman der er læst igen og igen. Derefter hører vi en kort novelle som guidet fælleslæsning.
V/ Else Zakarias, Lene Henriksen og Lisbeth Roed, bibliotekarer ved Vejle Bibliotekerne
Vi mødes i Byens Hus kl. 10
Mandag den 1. maj: Træning i naturen
Vi skal lave aktive og sanselige øvelser, og opleve hvordan naturen påvirker hjernens forskellige centre, vores stemningsleje, motivation samt hukommelse mm. Øvelserne tager udgangspunkt i balance, leg, relationer, kraft, puls og sanser. Aktiviteterne kommer til at foregå i skov og bakket terræn og vil være en tur på ca. 5 km.
V/ Linn Trentel Busch, fysioterapeut og instruktør ved DGI. Vi mødes ved kiosken ved Fårup Sø kl. 10.
Mandag den 8. maj: Rytmer holder hjernen frisk
Musikformidler Christian Møller Nygaard vil føre os ind i musikkens verden, når vi skal forholde til, om der kan findes musik i hverdagens lyde og rytmer. Gennem et oplæg om rytmik i musikhistorien, vil han fortælle os om forskellige tilgange til rytmik fra Bach til Billie Eilish. Vi skal træne hjernen og grine sammen, når Christian vil lære os bodypercussion beatet ”Rytmer holder hjernen frisk”, som han har skrevet til anledningen.
V/Christian Møller Nygaard, som er uddannet klassisk guitarist og ansat ved Vejle Bibliotekerne og Vejle Musik- og Kulturskole.
Vi mødes i Byens Hus kl. 10
Mandag den 15. maj: Kunst
Vi får et blik bagom guldalderens polerede malerier. Med fokus på kunstnernes skitser og optegnelser af den verden de mødte på deres dannelsesrejser, vil vi skubbe glansbilledet til side og blive klogere på, hvordan Danmark og Europa tog sig ud i begyndelsen af 1800-tallet. Netop det at skitsere giver frihed til at udtrykke sig frit, hurtigt og upoleret. Det bliver en del af dagens dannelsesrejse.
V/ Ulrik Eskekilde Nissen, som er uddannet kunsthistoriker og er formidler ved Vejle Bibliotekerne.
Vi mødes i Byens Hus kl. 10
Mandag den 22. maj: Dans, dans, dans
Dans er godt for både krop og hjerne. Når vi danser, træner vi vores balanceevne og vi styrker vores muskler og leddenes bevægelighed. Vi styrker vores rytmik og musikalitet og vores hukommelse stimuleres, når vi skal indøve trin til musik og huske dem igen. Hjernefrisk dans er ikke pardans og kræver ingen særlig fysiske forudsætninger for at deltage. Det anbefales dog, at du er omklædt til tøj du kan bevæge dig i.
V/ Laura Nyhus Kirk, uddannet danseinstruktør og koreograf og er børnekulturkoordinator ved Vejle Bibliotekerne.
Vi mødes i UCL's idrætshal
Spørgsmål til Hold hjernen frisk? Kontakt:
- Lisbeth Roed, lr@vejlebib.dk, 21 99 97 11
- Lene Henriksen, lehen@vejlebib.dk, 40 42 92 38
- Else Zakarias, ez@vejlebib.dk, 40 42 87 68
Her nedenfor finder du de bøger, deltagerne omtalte i en stillet opgave, hvor de skulle fortælle om en bog, der havde betydet meget for dem/gjort stort indtryk:
Axhine, Virginia: ”Dibs”, 1973 (Anna Lise
På sporet af sit jeg : Personlighedsudvikling i legeterapi.
Bach, Richard: ”Jonathan Livingston Havmåge”, 1973 (Bodil)
Allegorisk fortælling om en måge, der bliver udstødt af flokken, fordi den prøver at ændre de vaner og vilkår, mågerne lever under.
Blæsbjerg, Kim: ”De bedste familier”, 2023 (Lene)
Et stykke skønlitterært danmarkshistorie fortalt gennem to familier i og omkring fabrikken Cheminova i Lemvig fra 1953 til 1962.
Christensen, Martha: ”Borgmesteren sover”, 1979 (Margit)
Aftenen før borgmesterens 25 års jubilæum gør hans kone status over deres ægteskab, hvor han har udviklet sig til et magtmenneske på hendes bekostning.
Donnerborg, Troels: ”Bittes hemmelighed”, 2019 (Gunhild)
Bittes hemmelighed : erindringer om livet på landet og en mors svære valg.
Edwards, Gill: ”Livet er en gave”, 2009 (Bodil)
Livet er en gave : en praktisk guide til at realisere dine drømme.
Ende, Michael: ”Momo”, 1981 (Hans-Christian)
I udkanten af et moderne bysamfund bor Momo, en lille, klog pige, som altid har tid til at lytte til børn og voksne. Men en stor fare - de grå tidstyve - truer menneskeheden, og Momo tager kampen op mod dem.
Helleberg, Maria: ”Kvinderne fra Thy”, 2016 (Lene)
Slægtsroman om to kvinder, mor og datter, der tager kampen op for at få et bedre liv på landet i Thy omkring år 1900.
Korsgaard, Thomas: ”Hvis der skulle komme et menneske forbi”, 2017 (Annemette)
På en gård langt ude på landet ved Skive bor Tue med sin familie. Da en lillesøster dør ved fødslen, synker hans mor ned i en depression. Faderen er forgældet og frustreret, og det går ind imellem ud over børnene. I skolen bliver der ikke grebet ind, selvom Tue nogle gange har et blåt øje, men han klarer sig på trods.
Madsen, Svend Åge: ”Tugt og utugt i mellemtiden”, 1976 (Else)
Den labyrintiske og fantastiske fortælling om en mand der i 1970'erne er vendt tilbage til Aarhus for at søge hævn over de tre mennesker der fik ham kendt skyldig for et mord han ikke har begået.
Pilgaard, Jobbe: ”Demens: skab øjeblikke i solen”, 2020 (Janne)
Varm og personlig beretning om hvordan man kan prioritere, så man får kræfter til, "at den, som du er pårørende til, kan læne sig op ad dig - uden du vælter". For pårørende til personer med demens.
Quist Møller, Flemming: ”Cykelmyggen Egon”, 1967 (Bodil)
Billedbog i farver. Da det var tid for myggelarverne at forlade vandet og blive til flyvende myg, skilte Egon sig ud og kom op af vandet på en flot ny racercykel.
Riis, Anne-Grethe Bjarup: ”I Guds rige”, 2020 (Kirsten)
Anne-Grethe Bjarup Riis fortæller om et hjerteskærende ensomt forløb med sønnens leukæmi og hendes egen opvækst med familiehemmeligheder og svigt.
Roberts, Gregory David: ”Shantaram”, 2007 (Bjørn)
Selvbiografisk roman. I sin ungdom fik australske Gregory en 19 års dom for røveri, men det lykkedes ham at flygte, og under falsk identitet ankom han til Bombays slum, hvor tilværelsen passede fint til den filosofisk anlagte flygtning, der bl.a. praktiserede som en slags læge og samarbejdede med mafiaen.
Rosling, Hans: ”Factfulness”, 2018 (Nanna)
Med udgangspunkt i statistisk materiale gøres der op med det negative verdenssyn, det sort/hvide syn på virkeligheden og de menneskelige instinkters evne til at forhindre rationel tænkning.
Roy, Arundhati: ”De små tings gud”, 1997 (Zanne)
For en varm, humoristisk og fremsynet indisk familie ændres hele livsindholdet i løbet af få timer, da en engelsk kusine ankommer til det lille samfund i 1960'ernes politiske og alligevel sansemættede atmosfære.
Samartin, Cecilia: ”Drømmehjerte”, 2011 (Lene)
Hjertevennerne og kusinerne Nora og Alicia vokser op i Cuba i 50'erne, men skilles brat, da Fidel Castro kommer til magten. Alicia får et hårdt liv i Cuba som prostitueret med aids; Nora emigrerer til USA, men tager tilbage for at hjælpe sin kusine.
Sjödin, Thomas: ”Der er så meget vi ikke er nødt til”, 2016 (Birthe)
Samling af 77 klummer fra Göteborgs-Posten med tre gennemgående temaer set udfra et kristent grundlag: Tiden, troen og kærligheden.
Taylor, Theodore: ”Koraløen”, 1971 (Kate)
Efter en torpedering bliver en blindet dreng og en gammel neger skyllet i land på en øde ø.
Uthaug, Maren: ”11%”, 2022 (Lene)
Heksen Medea, præsten Wicca, pigen Stille og lægen Eva. Fire kvinder, hvis liv vikles ind i hinanden i fremtiden, hvor samfundet primært består af kvinder - på nær de 11% mænd, som holdes indespærret på et avlscenter på Lolland.
Wassmo, Herbjørg: ”Mit menneske”, 2022 (Bjørn)
Kunstneren Rut og forretningsmanden Gorm har kendt hinanden siden barndommen, men først efter forliste ægteskaber og godt inde i voksenlivet giver de plads til hinanden. Deres kærlighed er stor og sammen søger de et liv med større indhold.