Forsiden af Boulevardparken

Vejle litteratur fra 70'erne

16.02.23
To Vejle forfattere udgav stærke bøger i 1970'erne

Eddie Bjærge Alrø
Eddie Bjærge Alrø (1949-1998) udgav sine to erindringsromaner "Proletargaderne" og "Det der velfærdssamfund" i henholdsvis 1978 og 1979.
Proletargaderne er en arbejderdrengs detaljerede erindringer fra gaderne Søgade og Holmen i havnekvarteret i Vejle. Romanen er en guldgrube af oplysninger om drengeliv og arbejderliv i Østbyen omkring 1960, om fattigdom og social uretfærdighed. Alle facetter af barndommen skildres gennem et år fra sommerlejr på Endelave til det første møde med børneværnet. Fortsættelsen "Det der velfærdssamfund" foregår i perioden 1961-1966. Drengen Anker Emanuel er sammen med familien flyttet i lejlighed i Østerbo. Økonomien er i bedring lige som i det øvrige samfund, hvor velfærden trænger sig på. Handlingen koncentrerer sig om hjemmet og skolen, hvor Anker Emanuel nu er kommet i realen.

Ulrik Gräs
Ulrik Gräs (f. 1940) er uddannet journalist og har arbejdet på flere Vejle aviser. Han kender Vejle ud og ind og er en enestående kilde til forståelse af Vejle. Flere af Ulrik Gräs' "Vejle"-værker udkom i 1970erne. Han beskæftiger sig her med mange tidstypiske emner: arbejds- og boligmiljøer, politiske kampe, kvindefrigørelsen og kønsrolleproblematikken. 

Ulrik Gräs skrev nok om tidstypiske emner, men han var mere avanceret i sin fortælleform i forhold til andet af 70ernes "arbejderlitteratur" og modsat nogle af de andre samtidige socialrealistiske forfattere, arbejdede han med forskellige niveauer af realisme især ved "subjektive sansninger". I "Danske digtere i det 20. århundrede" (bind 5, 3. udg. 1982) skrev Lars Bonnevie "Værkerne er klare demonstrationer af, at et højt kunstnerisk niveau og et håndfast tag i virkeligheden ikke er uforenelige. Ulrik Gräs er frem for alt 70'ernes kronikør. Hans romaner og noveller genspejler det virvar af samfundsmæssige modsætninger og politiske bevægelser, der var svaret på udviklingen af den økonomiske, politiske og moralske krise i dette tiår".

Novellesamlingen "Boulevardparken" har 50 års fødselsdag i år. I novellerne følger vi en ordblind ungdomsforbryder, en skibsdreng, en ambitiøs shippingmand, et kontorbud og en drengepyroman. I den samfundskritiske titelnovelle Boulevardparken går en sømand i land og opsøger en gammel ven i Vestbyen. Sammen flakker de rundt på byens værtshuse.

Omslaget til Boulevardparken blev lavet af Andreas Trier Mørch, Dea Trier Mørchs bror. Bag på bogen defineres den som en "Miljøroman", så den kan altså læses som en roman, hvor fortællingerne skildrer det samme miljø.

Ved udgivelsen blev "Boulevardparken" anmeldt i 13 store aviser! I dag er det kun få forfattere forundt. Og DR lavede en 25 minutter lang portrætudsendelse om Ulrik Gräs. Finn Holten Hansen var producer på udsendelsen, som kan ses på Dansk Kulturarv. I udsendelsen kan du høre Ole Ernst læse op fra bogen, se interview med Ulrik Gräs og se optagelser fra Vejle, som byen (især Vestbyen) så ud i 1974.

I "Elskere elsk" skildrer Ulrik Gräs, hvordan mændene reagerer med sammenbrud på kvindernes frigørelse og udvikling. "Når Elskere elsk må anses for en af perodens betydelige romaner, skyldes det for det første en vellykket forening mellem en differentieret, skarpsynet psykologisk realisme og en ekspressionistisk form, der giver plads for Ulrik Gräs' ironi og humor, men også for den solidaritet med romanens skæbner, der forbliver det bærende fundament" (Lars Bonnevie)

Ulrik Gräs skrev kritisk om den manderolle og maskulinitet, som 70ernes mand var opdraget til. Denne "giftige maskulinitet" er også et emne, Glenn Bech tager op i sin roman "Farskibet".
 

Tags
Materialer