Da journalisten var ude at svømme

22.02.22
Med hovedet fordybet i litteratur og klorvand
I Thyregod Svømmeklub kan man opleve en moderne læseklub, hvor litteratur og svømning kombineres. Derved bliver litteraturen en oplevelse, der foruden historiefortælling byder på motion og fællesskab


Af Nicoline Rix Rødekilde

Den velkendte duft af klor rammer min næse allerede inden, jeg når svømmeklubbens omklædningsrum. Duften byder mig indenfor til en vægtløs stund, hvor kroppen i bassinets kølige vand får mulighed for at gøre op med tyngdekraften. Men i dag er det ikke bare klorvandet, der skal omslutte mig. For på en almindelig tirsdag i december får jeg mulighed for at bevæge mig væk fra virkelighedens stress og jag. Jeg skal ikke bare dykke ned i bassinets ro og vægtløshed, men også i litteraturens univers. I dag er der nemlig ”Svøm en bog” i Thyregod Svømmeklub. En tilbagevendende begivenhed, som foregår en gang om måneden. Her er litteratur ikke bare noget, man fordyber sig i derhjemme i den bløde lænestol. Vejle Bibliotekerne har nemlig i samarbejde med DGI, projektet ”Bevæg dig for livet” og svømmeklubben startet en moderne læseklub, hvor der både lyttes og svømmes på samme tid. På den måde lader de litteraturen brede sig ud i nye former. Det indskriver sig i en generel tendens, hvor litteratur bliver til oplevelser.

Med svømmetag ind i litteraturen

Med rolige svømmetag bevæger jeg mig frem og tilbage i det 25 meter lange bassin. Foruden dykkerbriller og svømmedragt, er jeg iført et vandtæt headset, som i dag fortæller Jesper Wung Sungs novelle Snemanden. Omkring mig bevæger de øvrige deltager sig. Det er ikke deres første gang som lydbogs-svømmere. De ved lige præcis, hvordan headsettet skal sidde, mens de rutineret tager det ene svømmetag efter det andet.

På kanten står Else Zakarias klar til at hjælpe, hvis der alligevel skulle opstå tekniske udfordringer. Hun ved nemlig godt, at de kan drille lidt. ”Man skal lige lære hvordan de skal sidde. Men når der så er styr på det, så fungerer det” fortæller hun, da jeg taler med hende inden, jeg bevæger mig ned i vandet og dagens litteratur.  Hun er bibliotekar ved Vejle Bibliotekerne og arrangøren bag arrangementet, som består af syv gange fordelt over sæsonen. I dag er det fjerde gang for de faste deltagere, som kombinerer svømning og lytning på forskellige måder. ”Nogen de tonser afsted i vandet og andre de er lidt mere stille, fordi de føler, at de er nødt til at være mere stille i det, når de svømmer, for at holde fokus på historien. Men de bevæger sig jo. Det er man jo nødt til, for ellers tror jeg, man kommer til at fryse” siger Else om sine observationer fra bassinets kant. Jeg selv må ty til de rolige bevægelser med lange svømmetag under vandet. Her er lyden nemlig særlig god og uden forstyrrelser fra omgivelserne. Kun fortællerens stemme i bassinets dybe ro kan høres. Sådan oplever de andre det også. Deltageren Sonja fortæller, at hun gerne benytter sig af rygsvømning. Så kan lytningen foregå under vand, uden man er nødt til at komme op efter luft.

Med lune boller og dampende kaffekopper

Efter 20 minutter med hovedet i både historien og klorvandet slutter fortællingen og virkeligheden vender tilbage. Omkring mig er flere af de andre allerede steget op af bassinet og ind under de varme brusere i omklædningsrummet. Da jeg bevæger mig op ad trappen og ud af vægtløsheden er en af de øvrige deltagere stadig i færd med at crawle frem og tilbage. ”Ja, man skal jo lige nå at have det hele med” siger hun, da hun kort efter som den sidste træder ind i omklædningsrummet og tilbage i virkeligheden. Badedragter bliver skyllet og tørt tøj kommer på. Vi bevæger os i en lind strøm mod et lokale i svømmeklubben, hvor bordet er dækket med tallerkner og kaffekopper. Her starter næste del af dagens arrangement.

”Når de er færdige med at svømme, så klæder de om og så mødes vi over en kop kaffe. Så snakker vi om det, vi har hørt. Det er jo ligesom en læseklub” beskriver Else Zakarias. Mens dampen stiger op fra de fyldte kaffekopper, bliver et fad med lune boller sendt rundt. Her sidder vi klar til en snak om dagens historie. Det er en fast del af arrangementet at lade den individuelle svømmetur blive til en fælles samtale. Og her er det svært ikke at lade sig imponere over, hvor mange detaljer deltagerne opfanger under deres svømmetur. ”Samtalen fungerer rigtig godt. Jeg plejer lige at opsummerer historien, for der kan være noget, der lige er glippet. Men jeg bliver virkelig overrasket over hvor meget, der bliver fanget.” fortæller Else Zakarias. For det er bestemt ikke en forudsætning at være den store litteratur-analytiker i dette forum. Da jeg spørger rundt i lokalet, om deltagerne er rutinerede læsere, bliver der nemlig både nikket og rystet på hovedet. Det er blot interessen for arrangementets sammenblanding af motion, vand, socialt samvær og litteratur, som driver værket hos flere. Læseklubber er der ingen, som er vant til at komme i, men med Else Zakarias som ordstyrer, når deltagerne alligevel frem til flere forskellige tolkninger af det hørte. ”Det er jo det, der er så fantastisk ved sådan en læseklub. Vi hører det samme, men oplever noget forskelligt” fortæller Sonja, der desuden beretter, at hun generelt er blevet mere analyserende, når hun læser på grund af disse samtaler.

En moderne læseklub, som er kommet for at blive  

Efter en times samtale med kaffe, kage og lune boller, takker Else Zakarias af for i dag. Med klorduftende hår forlader jeg den lokale svømmeklubs lune lokale og bevæger mig ud i det danske december-vejr. Min oplevelse med ”Svøm en bog” slutter her. De faste deltagere har til gengæld flere arrangementer foran sig i det nye år. Desuden er det hensigten at fusionere lydbog og svømning i endnu en sæson, både i Thyregod og muligvis andre steder i kommunen. ”Vi (Vejle Bibliotekerne, red.) tænker helt klart at køre det igen. Måske skal vi også prøve det et andet sted. Thyregod er med på, at vi fortsætter her, men jeg kan jo sagtens gøre det i en anden svømmehal også. Men vi fortsætter, det er jeg helt sikker på” siger Else Zakarias, der tydeligt er tilfreds med den moderne læseklub. Om arrangementet bevæger sig længere ud i landet vil tiden vise. En ting er i hvert fald sikkert. Litteraturen breder sig generelt ud over den fysiske bog og bliver til oplevelser, vi kan have i fællesskab. Nu også i visse svømmehaller. 


Har du spørgsmål til svømmelæseklubben? Kontakt Else Zakarias, ez@vejlebib.dk, tlf 4042 8768