Logo for onlineeksperimenter

​​​​​​​Har ChatGPT svaret på alle dine spørgsmål?

Tekstrobotten ChatGPT har været på manges læber og taget verden med storm – men hvad kan den egentlig og kan man stole på den?

Det har vi set nærmere på. Først spurgte vi robotten selv. På spørgsmålet "Hvordan ville du præsentere dig selv og dine evner, chatgpt?", var svaret fra chatrobotten:

"Jeg er ChatGPT, en avanceret sprogmodel, der er trænet af OpenAI. Jeg kan generere tekst på mange forskellige sprog og kan besvare spørgsmål om en bred vifte af emner. Jeg kan også hjælpe med opgaver som at skrive kreative historier og kompositioner, oversættelse og afsløring af information og data. Jeg er også i stand til at forstå og generere naturligt sprog, hvilket gør mig i stand til at interagere med mennesker på en meningsfuld måde."
(chatgpt d. 13/1 2023).

Vi spurgte også den erfarne techjournalist, Anders Høeg Nissen, som gav dette svar:

ChatGPT er en superavanceret chatbot, der blev lanceret som prototype i slutningen af november sidste 2022 – af OpenAI. Chatbotten bygger på det man kalder store sprogmodeller, Large Language Models eller bare LLM – som sagt ganske kort betyder at det er algoritmer som er trænet på helt kolossale mængder af tekst (flere hundrede milliarder ord) fra det store internet, og tager ekstremt mange faktorer med i spillet, når den skaber tekst. Når det er sagt, så er det basalt set bare en avanceret sandsynlighedsberegning, der ligger til grund for valget af de enkelte ord i sætningerne. Der er dog også mennesker med i loopet, især da ChatGPT skulle trænes i begyndelsen.”

Hvad kan ChatGPT egentlig bruges til?

ChatGPT er i udgangspunktet en chatbot, så man kan føre samtaler med den – i princippet om hvad som helst. Det kan være til hyggesnak eller om mere konkrete formål. For at nævne nogle eksempler kan du bruge den til at:

  • Skrive opgaver, fx problemformuleringer eller -beskrivelser
  • Skrive fiktive historier, digte og sange
  • Svare på spørgsmål – også i dialog og samtale
  • Og meget mere…

Hvilke tekniske udfordringer er der på spil?

Det er vigtigt at være opmærksom på fejl og begrænsninger, hvilket OpenAI og ChatGPT selv understreger. Det kan være udfordringer så som:

  • At ChatGPT ’hallucinerer’
  • Svar der indeholder fejl og ukorrekte oplysninger
  • Svar præget af ’bias’, dvs. at ChatGPT er forudindtaget pga. den data den er trænet på.
  • Uklarhed omkring hvor data kommer fra (herunder rettigheder, jura...)?

Anders Høeg Nissen fortæller også, at chatrobotten godt kan være mange sekunder om at svare. Nogle gange er det måske lige meget, men ofte kan det genere. Samtidig kan svarene fra ChatGPT være faktuelt forkerte. Der er områder, hvor fejlraten bliver så stor, at det er problematisk. Når chatbotten skriver længere tekster kan man også opleve, at den hallucinerer, som man kalder det. Det vil sige, at den skriver grammatisk og narrativt sammenhængende tekster, men de kan være fulde af faktuelle fejl, opspind og misinformation.

Andreas Refsgaard, der er interaktionsdesigner og kreativ koder, har selv testet og demonstreret ChatGPT. Han opfordrer andre til at prøve ChatGPT (og lignende værktøjer) selv. Det er en god måde at lære på og gøre sig sine egne erfaringer. Tit er det også ret sjovt. 

Vil du selv prøve ChatGPT og se hvad den kan?

Prøv Andreas Refsgaards guide herunder, og find ChatGPT via linket: https://chat.openai.com/chat

  • Opret en gratis bruger, hvis du ikke allerede har én
  • Sørg for at lave en ny chat, hver gang du skifter emne
  • Virker chat.openai ikke? Så brug www.beta.openai.com/playground

Andreas lister her et par punkter, det er fint at være opmærksom på:

  • OpenAI har endnu ikke offentliggjort hvordan ChatGPT er trænet og reelt fungerer
  • ChatGPT har begrænset kapacitet, så alle kan ikke altid få adgang samtidigt
  • Det samme prompt (spørgsmål) kan give to vidt forskellige outputs
  • ChatGPT opdateres løbende og ændrer sig dermed
Materialer