Kage på tallerken. Foto: That's Her Business on Unsplash
Foto: That's Her Business på Unsplash

FNs Verdensmål #5: Ligestilling mellem kønnnene

I anledning af 8. marts, Kvindernes internationale kampdag.

FNs Verdensmål #5 sætter fokus på, hvor lang vej der er endnu, før der globalt er opnået ligestilling mellem kønnene samt lige rettigheder og muligheder for kvinder. Verdensmålet favner emner som køn, seksualitet, identitet, økonomisk ligestilling og meget mere.

I en dansk kontekst kan blandt meget andet nævnes følgende forudsætninger for ligestilling::

  • At alle former for diskrimination af alle kvinder og piger overalt skal stoppes
  • At alle former for vold mod alle kvinder og piger i de offentlige og private rum skal elimineres
  • At der skal være ligeløn for lige arbejde
  • At en langt større del af barsel skal være øremærket mænd

Status på ligestilling i Danmark

Ser man på Cambridge Universitys "Sustainable Development Report", hvor de løbende holder øje med udviklingen inden for verdensmålene i alle FN's medlemslande, er verdensmål nr. 5 lige nu markeret med gult ved Danmark - dog med en grøn pil opad, der skal indikere, at vi trods alt har en udvikling på området.

Dette skyldes bl.a. nogle få isolerede statistiske forudsætninger, eks. andelen af kvinder i Folketinget.
Ved folketingsvalget i 2019 var 34% af de opstillede kandidater kvinder, og efter valget gik 39% af de 179 pladser til kvinder. Ser vi på Danmarks Statstik, kan vi også se, at der ikke skete den store udvikling i andelen af kvinder i ledende politiske roller og højtstående embedsfunktioner fra 2016 til 2019. Den største udvikling skete i andelen af ministre, hvor der i 2016 var 29,4% kvindelige ministre, mens der i 2019 var 42,9% kvindelige ministre.

Til gengæld faldt andelen af kvindelige departemenschefer og højesteretsdommere i perioden, og disse områder ligger i forvejen lavere end de andre. Helt nede i bunden har vi andelen af kvindelige borgmestre, hvor 11,2% af borgmestrene i 2016 var kvinder, mens der i 2019 14,3% kvindelige borgmestre. Efter kommunalvalget i 2021 gik 19 ud af 97 borgmesterkæder til kvinder, hvormed vi nu er oppe på 19,5% kvindelige borgmestre.

Se vi på Danmarks Statistik i forhold til andre aspekter af verdensmålet om ligestilling mellem kønnene, kan vi bl.a. se, at der siden 2017 har været en stigning i antal ophold på kvindekrisecentre i minumum et døgn, og at andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer og direktører er stort set uændret i perioden 2015-2019, hvor de konstant har ligget under 20%.

Kilder: Danmarks Statistik og Sustainable Development Report.
 

Hvad kan DU gøre?

I Leif Sønderberg Petersens bog 'Lev livet godt og bæredygtigt' giver han for hvert verdensmål konkrete bud på praktiske handlinger.

For Verdensmål #5 nævner han fx:

  • Vær med til at stoppe alle former for seksuel chikane på arbejdet og i dit sociale liv
  • Vis dine børn, at ligestilling starter derhjemme
  • Tal med unge om opgør med kønsbestemte jobs
  • Støt organisationer som arbejder med at fremme ligestilling

Læs mere:

Læs mere om FNs Verdensmål #5 og få de gode links til emnet her på Vejle Bibliotekernes temaside Klima og FN Verdensmålene.

Se også bibliotekets temaside Kvindekamp og kønsroller

Under temaet Verdensmål om lighed og ligestilling kan du på Litteratursiden finde inspiration til bøger, der på forskellige måder handler om ligestilling.