Landsbyvandreruten - Kong Rans togt reklame

Kom til reception for Kong Rans togt

Lørdag den 11. juni kl. 10 holdt Vejle Kommune og HV?M bogreception på Vejle Kunstmuseum for Kong Rans togt – en gådevandringsbog, der bygger på sagnet om Kong Ran og hans mænd, der skulle ligge begravet i fire høje ved Randbøl.

Bogens formål er at lokke flere folk ud og vandre på den 139 kilometer lange vandrerute Landsbyvandreruten rundt på Vejle kanten.  

En gådefuld bog om Ran

Med bogen er der skabt en subgenre, hvor rollespil og gåder er blandet med rigtige historiske beretninger fra Vejle egnen. Resultatet skulle gerne være både underholdende og lærerigt, samt på sigt give folk lyst til selv at digte videre.

For vandring kan også handle om at lege og underholde. Med gådebogen skal du og din gruppe langsomt skal afdække historien om Kong Ran og blive en del af Ranordenen, en orden som eksisterer for at modvirke kaos og opretholde balancen i Rans gamle rige. Det kræver bare, at du selv står ude i Vejle Kommunes landområder og landsbyer på ”Landsbyvandreruten – Rans togt” og løser alle de 12 gåder.

Der er to gåder for hver etape på ruten. Gåde for gåde afdækker du mere og mere af historien eller sagnet bag Kong Ran. Eller gør du? Bogen leger også med historien om, hvem Ran var, og hvem der ligger i Rans høj ved Randbøl kirke. Uanset hvad inviterer den på en god vandretur, overnatning på dejlige kroer, historiske indblik, spændende landsbyer og grublerier, mens du spadserer rundt på landevejene i det kuperede terræn omkring Vejle.

Gådebogen koster 300 kr. og kan bestilles hos Peter Sepstrup, pekse@vejle.dk. Alle pengene går til vandreruten. Bestiller du samtidig det store vandrekort fra butikken koster hele pakken 399 kr.  

Design af pausested

For et år siden åbnede Vejle Kommune den 139 km lang vandrerute kaldet Landsbyvandreruten - Rans Togt. Midtvejs på hver af de seks etaper af ruten skal der opføres et pausested for trætte vandrere. Et pausested, der samtidig skal være et vartegn for ruten, og som alle straks vil genkende.

Sådan et sted er nu fundet med MAST Arkitekters pausested Rans Port.

Giv dig tid

- For os i udvalget handler landsbyvandreruten først og fremmest om at give sig tid. Tid til at være sammen med dem, man går med, og tid til at møde andre mennesker. Pausestederne er der, hvor du forhåbentligt stopper og kan møde og tale med dem, du ellers bare går forbi. De møder er måske det bedste af det hele, når man er ude og gå et nyt sted, siger Thyge Havgaard Bjerring, formand for Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati (ULN).

Vejle Kommune indbød i forår 2022 tre firmaer til en arkitektkonkurrence om at skabe et pausested, som kunne blive et vartegn for landsbyvandreruten, som ULN står bag. De tre firmaer er ReVærk Arkitektur, MAST Arkitekter og kunstner Jesper Aabille. Firmaerne bød ind med bud på pausesteder til hhv. Ravns Hvile, Rans Port og Cirkelbænken.

Følg Landsbyvandreruten på facebook.

Læs pressemeddelsen om bogen og receptionen.