Modtagere af Statens Kunstfonds Hæderspris 2022

Statens Kunstfonds Hædersydelse til Peter Øvig, Iben Mondrup, Lotte Anker, m.fl.

Statens Kunstfond har den 29. november uddelt hædersydelser til 15 kunstnere, der hver især har ydet en stor og betydningsfuld indsats på tværs af forskellige felter.

Kunstfondens livsvarige kunstnerydelse er uddelt siden Kunstfondens oprettelse i 1964. I 2014 skiftede den navn til Statens Kunstfonds Hædersydelse. Ydelsen gives "for at hylde de danske kunstnere, der skaber og har skabt kunst af den ypperligste kvalitet og til glæde for de mange”.

Peter Øvig Knudsen (Litteratur)

Peter Øvig Knudsen er uddannet som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1987. Han har arbejdet for pressebureauet 'Sidelinjen', månedsbladet Press, Information, Weekendavisen og DR, og siden 2003 har han arbejdet som forfatter på fuld tid.
Læs begrundelsen for tildelingen.

Øvig Knudsen skriver i sin tak på Facebook:
"Jeg bukker helt ned til gulvet - og efter at have ladet glæden rase en stund, vil jeg med fornyet kraft kaste mig over arbejdet med min næste bog ...
Peter Øvig skriver om verden og menneskets mørkeste sprækker," indledes kunstfondens begrundelse - og længere nede er jeg glad for dén her:
"Smerten er en del af os, den er der som en rød tråd i hans dokumentariske forfatterskab, en insisteren på at mennesket bærer det mørke i sig. En insisteren på at se på det, lægge det frem. Måske har Peter Øvig gjort sårbarhed til en profession. Og samtidig bærer han et håb med sig."

Iben Mondrup (Litteratur)

Iben Mondrup er født i 1969 i Danmark og opvokset i Grønland. Hun dimitterede i 2003 fra Det Kongelige Danske Kunstakademi med en mastergrad i Kunstteori og formidling, og debuterede i 2009 som forfatter.

Statens Kunstfond skriver bl.a. i sin begrundelse:
”Forfatterskabet er drevet af en imponerende ambition om at dissekere det menneskelige sind og undersøge, hvad det er for en verden, vi deler og se andres liv med deres øjne. En ambition, der med fintfølende psykologisk forståelse udmønter sig i underspillede dramaer, tankevækkende krøniker og fornem romankunst.”

Læs hele begrundelsen for tildelingen.

Harald Voetmann Christiansen (Litteratur)

Harald Voetmann Christiansen (født 1978), er uddannet på Forfatterskolen i 1997-99 og har taget grunduddannelsen i latin på Københavns Universitet 2003-2006. Han debuterede som forfatter i 2000 og udgav i 2010 sin første roman.

Statens Kunstfond skriver bl.a. i sin begrundelse:
”et stort og alsidigt forfatterskab, skabt af en fantastisk stilist, der formår at strække sig fra det metrisk stramme digt over en intens (og undertiden fabulerende) prosa til visesangens sommetider lumre hjørne”

Læs hele begrundelsen for tildelingen.

 

Anne-Marie Mai (Litteratur)

Anne-Marie Mai er født 1953, og blev i 1978 mag.art i moderne og sammenlignende litteraturhistorie fra Aarhus Universitet. Siden 1999 har hun været professor i dansk litteratur ved Institut for Litteratur, Kultur og Medier, Syddansk Universitet i Kolding.

Statens Kunstfond skriver bl.a. i sin begrundelse:
”Anne-Marie Mai har i mere end fem årtier formidlet dansk litteratur og kulturhistorie til et kæmpe publikum i både ind- og udland – på universiteter, kulturinstitutioner, radio, tv, podcast og i en strøm af velskrevne artikler, anmeldelser, bøger og samleværker. Altid er hun i bevægelse og på jagt efter nye måder at forstå dansk litteratur og dens betydning på.”

Læs hele begrundelsen for tildelingen.

 

Lotte Anker (Musik)

Lotte Anker (født 1958 i København) er en dansk saxofonist og komponist, som siden århundredskiftet været blandt Danmarks førende jazzmusikere og internationalt er anerkendt for sine eksperimenterende og improviserede koncerter.

Statens Kunstfond skriver bl.a. i sin begrundelse:
”Saxofonist og komponist Lotte Anker er en kompromisløs kunstner, der konstant er på udkig efter nye mulighedsrum for at skabe, formidle og opleve musik. Hun har gennem en lang og indholdsrig karriere valgt at bevæge sig ad de smalle stier, og hendes konstante musikalske søgen lader hende opdage skjulte veje, der leder til store musikalske møder – mellem hende og dem hun samarbejder med, og mellem hende som formidler og hendes publikum.”

Læs hele begrundelsen for tildelingen.

De øvrige modtagere af Hædersydelsen er:

  • Boris Berlin, møbeldesigner
  • Bodil Kjær, designer og arkitekt
  • John Lassen, arkitekt
  • Troels Troelsen, arkitekt
  • Katya Sander, billedkunstner
  • Yvette Brackman, kunstner
  • Jesper Rasmussen, billedkunstner
  • Henrik Plenge Jacobsen, billedkunstner
  • Karin Betz, scenograf
  • Palle Granhøj, danser, koreograf samt kunstnerisk leder og stifter af Granhøj Dans

Du kan finde alle begrundelserne for tildelingerne her.

Om Statens Kunstfonds Hædersydelse

I alt 275 kunstnere modtager Statens Kunstfonds hædersydelse.
De fordeler sig mellem de enkelte kunstarter: Billedkunst, litteratur, scenekunst, film, musik, arkitektur samt kunsthåndværk og design.

Prisen tildeles skabende kunstnere, der har en sådan kunstnerisk produktion bag sig, at de har placeret sig afgørende som kunstnere.

Der kan tildeles en ydelse, når den er blevet ”ledig” på grund af dødsfald blandt modtagerne.
I 2022 modtager i alt 15 nye kunstnere hædersydelsen.
Hædersydelsen er livsvarig.

Ydelsernes størrelse bliver reguleret efter modtagerens øvrige indtægt.
Kunstnere, der har en gennemsnitlig skattepligtig indkomst på ca. 426.000 kr./år eller derover, modtager ingen ydelse.
Den maksimale ydelse udgør ca. 171.000 kr./år før skat.