Billede af Niviaq Korneliussen og hendes roman Blomsterdalen

Vinderne af Nordisk Råds Priser 2021

Den grønlandske forfatter, Niviaq Korneliussen, har fået Nordisk Råds litteraturpris 2021 for romanen ”Naasuliardarpi” (Blomsterdalen).

Juryens motivering

Niviaq Korneliussens roman Naasuliardarpi (Blomsterdalen) har begejstret juryen med sin levende intensitet. Naasuliardarpi handler om kærlighed, om venskab og om at være en del af et postkolonialt samfund. Det stærkt rørende værk giver indblik i grønlændernes liv i dag og de traumer, der stadig sætter dybe spor i hverdagslivet.

Det er en smuk, men også smerteligt rå fortælling. Døden for egen hånd er hele tiden den unge hovedpersons ledsager, men på trods af dette mørke stråler romanens kærlighedsspor af lys og ømhed. Sproget er direkte og meget præcist sansende, og selvom romanens fortæller til sidst når et desperat slutpunkt og gør læseren til sit vidne, gestalter romanen en altopslugende længsel. Ikke bare efter døden, men også efter livet. Det er stærk kunst, der vil leve.

Læs Else Zakarias anbefaling af Blomsterdalen

Læs om alle de nominerede her

Læs mere om Nordisk Råds Litteraturpris på Norden.org

Læs Litteratursidens anmeldelse af 'Blomsterdalen'

Grønlands nye stemme

Niviaq Korneliussen er en helt ny stemme i Grønland. Med sin debutroman, ”HOMO sapienne” fra 2014, skrev hun som noget helt nyt i grønlandsk litteratur om homoseksualitet, identitet og kærlighed, temaer som hun også behandler i sin anden roman, ”Blomsterdalen” fra 2020. Niviaq Korneliussen er ikke bange for at bryde tabuer og skriver også om selvmord, død og misbrug. Hun skriver fornyende og forfriskende og giver i sine romaner et rørende portræt af grønlandsk ungdom i dag.

Læs hele forfatterportrættet af Niviaq Korneliussen på Forfatterweb
 

Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2021

Den svenske forfatter Elin Persson fik Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2021  for ungdomsbogen "De afghanske sønner". Hun får prisen for en debutroman, som gennem sin skønlitterære fortælling skaber en dokumentarisk følelse og på fremragende vis opbygger en virkelighed, hvor ingen er ond eller god. 
Juryen skriver i sin motivering bl.a., at Elin Persson med sin debutroman har imponeret bedømmelseskomitéen med et brændende aktuelt emne. Med sin skønlitterære fortælling skaber prisvinderen en dokumentarisk følelse og sammensætter dygtigt billedet af en virkelighed, hvor ingen er ond eller god. Med en sanselig detaljeskarphed skildres den tilværelse, som hovedpersonen møder på et asylcenter, hvilket skaber en stærk identifikation med bogens karakterer og gør det umuligt at frigøre sig af billedet af en situation, hvor alle er afmægtige fanger, og i en vis forstand tabere.

Læs mere om Elin Persson og ungdomsbogen De afghanske sønner

Nordisk Råds filmpris 2021
 

Nordisk Råds filmpris 2021 gik til den danske film "Flugt". Juryen skriver i sin motivering bl.a. at filmen i sjælden grad får æstetiske, politiske og menneskelige dimensioner til at gå op i sublim, kunstnerisk enhed. I den animerede dokumentarfilm fortæller instruktørens barndomsven, Amin, for første gang sin dramatiske historie som homoseksuel flygtning fra Afghanistan, på et tidspunkt, hvor han står over for et stort vendepunkt i sit liv i Danmark: Han skal giftes. 
"Flugt" har tidligere vundet juryens store pris på Sundance i kategorien World Cinema Documentary, og den vandt i kategorien ”best feature film” på Annecy International Animation Festival. 

Læs mere om filmen "Flugt"

Nordisk Råds musikpris 2021
 

Den færøske musiker Eivør Pálsdóttir fik Nordisk Råds musikpris 2021 for sin utrættelige arbejdsmoral, der i de senere år har sat fokus på hendes hjemland, Færøerne, og hendes omhyggelige arbejde med sin musikalske arv og sit modersmål. Juryen skriver i sin motivering, at hun har skabt en enestående karriere siden hun, nærmest flyvefærdig, debuterede på den musikalske scene i sit hjemland, Færøerne, at hun er en gudsbenådet musiker med en smuk sangstemme og en fremragende guitarist, og desuden at hun er en sand "nordisk" kunstner, der samtidig har hun formået at slå sit navn fast som en international popstjerne.

Læs mere om Eivør Pálsdóttir

Nordisk Råds miljøpris 2021
 

Nordisk Råds miljøpris 2021 gik til CONCITO Danmarks grønne tænketank for udviklingen af Den Store Klimadatabase, hvor 500 af de mest almindelige fødevarer i Danmark er blevet katalogiserede og har fået udregnet deres CO2-aftryk. Juryens skriver i sin motivering bl.a., at prisen tildeles Den Store Klimadatabase for dens potentiale til at skabe grundlag for et mere bæredygtigt fødevareforbrug i Norden, og dermed har et stort adfærdsændrende potentiale. Når man kender en fødevares CO2-aftryk, kan man som forbruger aktivt tage stilling til, om man ønsker at anvende den i sin husholdning. Denne viden vil – forhåbentligt – resultere i et mindre klimabelastende fødevareforbrug. 

Læs mere om Den Store Klimadatabase.

Materialer