Min mor af Peter H. Olesen

Årets julehistorie fra Vejle

Ja, egentlig er det ikke en julehistorie på traditionel vis ... og historien foregår nødvendigvis heller ikke i Vejle ;-)

Men så alligevel.

For 'Min mor' finder sted over tre dage i julen, hvor hovedpersonen er på besøg hjemme hos sin gamle mor - og Peter H. Olesen er vokset op på Koldingvej, så det er ikke svært også at læse 'Vejle' ind i historien.
Faktisk er det svært at lade være.

Men det er fiktion. Dog siger Olesen siger i JyllandPosten (14.8.21): "Hvad er fiktion, og hvad er virkelighed? De passager, som jeg selv synes er hårdest, det er måske dem, der er tættest på virkeligheden. Og så vil jeg ikke sige mere."

Jeg lånte den lille bog torsdag morgen, og tre kvarter efter var den læst. For den er skrevet i helt korte afsnit. Hovedsageligt ét afsnit pr. side - men, men, "småligheden åbner en større fortælling op", som en anmelder skrev.

Hvad handler den så om?
Den handler om intet mindre end livets gang og mening. Om familie, sygdom og alder, med udgangspunt i forholdet mellem den skrantende, gamle mor, og sønnen, der kun besøger hende to gange om året - til hendes fødselsdag og til jul - og de skeletter, de begge har med i klædeskabene.
Om at turde sig selv som et produkt af sin baggrund, og så alligevel falde tilbage i en rolle fra barndommen. Og den handler om den dårlige samvittighed, som kan forfølge én i voksenlivet.

Romanen er bundærlig, og er sådan set en tough, lille sag, som ikke kan undgå at røre ved noget, vi nok alle kan genkende. Heldigvis ikke uden humor.

Jeg må have læst noget mere af Olesen (som sangskriver og musiker bl.a. kendt fra Sort-Hvide Landskaber / Greene / Olesen-Olesen)

Materialer