Bogcafé XL: Ann-Kristines anbefalinger

13.02.23
Gik du glip af vores anbefalinger til Bogcafé XL i januar? Sidste halvdel af januar tog nogle af vores allerskarpeste formidlere rundt på vores biblioteker for at fortælle om en masse gode bøger og i den kommende tid vil vi dele nogle af anbefalingerne her på hjemmesiden. Her får I Ann-Kristines anbefalinger:

Tove Jansson for voksne

Kan du huske Mumitroldene fra din barndom? I dag kan du nærmest ikke sige Tove Jansson uden også at sige Mumitroldene, men Jansson har faktisk skrevet flere bøger til voksne, både novellesamlinger og romaner. Heriblandt ’Den ærlige bedrager’, hvor en yngre kvinde i en lille svensk skærgårdslandsby begynder at hjælpe en ældre børnebogsillustrator med en masse småopgaver. I 2021 udkom den fantastisk flotte biografi ’Tove Jansson – arbejde og kærlighed’ af Karjalainen og her kan du blandt andet se hendes politiske illustrationer, læse om inspirationen til Mumitroldene og se eksempler på hendes kunstværker.

Historiske romaner af Jessie Burton

Hvis du var helt vild med Chevaliers 'Pige med perleørering', så er 'Dukkemageren' af Burton uden tvivl noget for dig. Den handler om den unge pige Nella Oortman, som flytter til Amsterdam i 1686 for at bo sammen med ægtemanden Johannes og som kommer til at bo i et hus fuld af hemmeligheder. Johannes giver hende et helt særligt dukkehus, som hun modtager figurer til fra en mystisk dukkemager. Sidste år kom opfølgeren 'The House of Fortune', hvor vi besøger samme familie 18 år senere og nu er det et nyt familiemedlem, som begynder at modtage figurer til det gamle dukkehus. 

Historiske krimier

Hvis du leder efter en historisk krimi eller to, så kan det være at du skal låne de her to med hjem. I ’Før sidste akt’ af Lasse Holm finder natvægteren Jern-Hansen et lig på volden i København i 1829 og den afdøde har tilknytning til den danske teaterverden. To af bogens fortællere er danserinden Johanne Louise Pätges og dramatikeren Johan Ludvig Heiberg. I Rydahls og Kazinskis krimi ’Mordet på en havfrue’ er det H.C. Andersen, som bliver involveret i en drabssag, for en skøge, som han har besøgt, findes dræbt i en af kanalerne i København og han får tre dage til at bevise sin uskyld.

Bøger om sorg 

10. juni 2020 mistede Chimamanda Ngozi Adichie sin far og i denne her bog fortæller hun om det at håndtere en uvirkelig sorg, som kom ret pludseligt og som bragte uventede følelser med sig. 

En af de hårdeste bøger, som jeg har læst om sorg, er uden tvivl ’Lad os håbe på det bedste’ af Carolina Setterwall, hvor Setterwall fortæller om sin samlever Aksel og de år, de nåede at dele inden han en nat døde af en hjertefejl. Hun skriver også om sorgen og livet efter dødsfaldet med deres fælles søn.

Gabriel Tallent

Min kæreste elskling af Gabriel Tallent indeholder nogle af de mest fantastiske naturbeskrivelser jeg nogensinde er stødt på og den handler om den 14-årige amerikanske pige Turtle Alveston, som bruger meget af sin tid på at besøge sin bedstefar, rense og affyre skydevåben og vandreture. Hun bor alene med sin far i et hjem, som er præget af hårde ord og handlinger og en sommer begynder hun at indse, at alt ikke er som det skal være derhjemme.