
Coronakrisen gav mig tid til at læse et par fremragende fagbøger
Engang for længe siden var vi en lille flok jægere og samlere, så blev vi hårdtarbejdende og gudfrygtige bønderne, og nu er vi globale samfundsborgere med en stærk tro på vækst og videnskab. Engang fandtes neandertalere, mammutter og mastodonter, så tæmmede vi grise og køer og fik gang i masseproduktionen, og nu høster vi data fra vores smartphones og finder dna-rester fra denisova-mennesket og neandertalere i islændinges arvemateriale, - og i morgen er vi måske i gang med at hacke mennesker.
Israelske Harari er forfatter til ”Sapiens : En kort historie om menneskeheden” 2015 , ”Homo Deus : en kort historie om i morgen” 2017 og ”21 ting du bør vide om det 21. århundrede” 2018.
Find bøgerne på vejlebib.dk, i appen ”Biblioteket” eller som ebog og netlydbog på eReolen.
I ”Sapiens” kigger Harari langt tilbage i tiden. Et af de store spørgsmål forfatteren stiller er, hvorfor lige præcis vores menneskeart endte med at herske over kloden, og et af svarene er opdagelsen af uvidenhed. Erkendelsen af vores uvidenhed fik videnskaben til at rykke, - men læs selv alle forfatterens interessante refleksioner, bogen er underholdene og drøngod.
”Homo Deus” handler om fremtiden og de udfordringer vi står over for i det 21. århundrede. ”For første gang i verdenshistorien dør flere mennesker af at spise for meget end at spise for lidt. Flere mennesker dør af alderdom end af smitsomme sygdomme. Og flere mennesker dør som følger af selvmord end som følger af alle de drab, som soldater, terrorister og kriminelle tilsammen begår.” Hvis vi med andre ord er mere fri af økonomiske og militære konflikter end tidligere i menneskehedens historier, hvad er så vores nye mål? Harari bagatelliserer på ingen måde igangværende krige, den globale opvarmning og stigende ulighed, han har blot det lange lys på og opfordrer læseren til at tænke over, hvad kunstig intelligens, genteknologi, overvågning og massiv dataindsamling kan komme til at betyde. En effektiv kur mod Alzheimer er en god ting, men hvad nu hvis den samme kur også kan forbedre raske (og rige?) menneskers hukommelse? Ifølge Harari kommer vi til at se, at bioteknologi og kunstig intelligens også retter sig mod raske mennesker. Fremtidens (rige?) mennesker kan populært sagt blive opgraderet, og om ikke helt undgå døden, så i hvert fald forlænge livet. Er vi på vej til at skabe overmennesker?
I ”21 ting du bør vide om det 21. århundrede” diskuterer Harari nutidens største udfordringer og forandringer, hvad vi skal være opmærksomme på, og hvad vi skal lære vores børn – her vil jeg blot nøjes med at henvise til Litteratursiden.dk til Per Eilif Månsons anmeldelse https://litteratursiden.dk/anmeldelser/21-ting-du-bor-vide-om-det-21-arhundrede-af-yuval-noah-haradi
Harari om coronakrisen i danske aviser – tjek Infomedia via Vejlebib.dk
De tre bøger er udgivet før coronakrisen, men for nylig har der været flere interviews med Yuval Noah Harari i danske aviser. I et debatinterview fra Berlingske den 2. maj udtrykker Harari bekymring for den masseovervågning, der sættes i værk for at kontrollere smittespredning, - hvem har adgange til de indsamlede data, og er der en risiko for misbrug? ”Den overvågningsteknologi, som indføres i forbindelse med coronakrisen, forsvinder ikke af sig selv bagefter” - interview i Politiken fra den 22. marts.
Hvad sagde Yuval Noah Harari på det årlige World Economic Forum-møde i Davos?
På vejlebib.dk under Netmedier finder du databasen GALE IN CONTEXT Global Issues, og en søgning på ”Yuval Noah Harari” giver dig adgang til endnu flere tekster og lydoptagelser med den aktive og populære debattør.
"If you have enough data about me, enough computing power and biological knowledge, you can hack my body, my brain, my life," said the author of the bestselling book "Sapiens".
Kilde: “From 'fortune tellers' to undercover plumbers: Five Davos highlights” 22. Jan. 2020 – fra GALE IN CONTEXT Global Issues
/ Kate