Tre bøger og et modelskib

Gå om bord på brudeskibet

04.02.22
Jojo Moyes, Julie Otsuka og Isabel Allende. Her får du tre anbefalinger af medrivende romaner, der alle starter med en håbefuld skibsrejse til et nyt liv.

Forfatteren Jojo Moyes fik sit gennembrud til de danske læsere med ”Mig før dig”, som udkom på dansk i 2012. Den handler om en servitrice, der får job som handicaphjælper for Will, der er blevet lam. Et møde, der ændrer begges liv. Siden har alle Jojo Moyes’ bøger været meget efterspurgte, og hendes første roman fra 2006 var også noget særligt. Med titlen ”Brudeskibet” skildrer den 650 unge kvinders sørejse fra Australien til England, hvor de skal genforenes med de engelske soldater, de forlovede sig med under 2. verdenskrig. Sejladsen varer seks uger og skildrer rigtig fint de spændinger, der opstår mellem alle de unge kvinder og den mandlige del af besætningen. Vi får især fire af kvindernes historier oprullet og får gengivet breve og dagbogsnotater. 

For nogle når drømmen at briste, før de overhovedet går i land i England. De når at modtage telegrammer, mens de er ombord, med ordlyde som ”Du er ikke ønsket her” eller ”Jeg er allerede gift”. Mens andres drøm går i opfyldelse, og de bliver mødt med åbne arme af deres tilkommende og den nye svigerfamilie. 
Jojo Moyes har blandt andet sit stof til denne roman fra virkelighedens verden, da hendes mormor var ombord på sådan et ”brudeskib”.
 

Den japansk/amerikanske forfatter Julie Otsuka har skrevet en lignende historie i bogen ”Og vi kom over havet” fra 2014. Her har japanske, mandlige emigranter fundet japanske brude via brevkorrespondance. De kommende brude skal tage sørejsen til USA og skabe sig et liv/familie der. Al kommunikation er foregået via brev, og de japanske mænd har skrevet om deres succes i USA: ”Jeg ejer en gård, Jeg driver et hotel, Jeg er direktør for en stor bank”, men da de japanske kvinder går i land i USA, møder de en flok ældre, slidte mænd, der næsten intet ejer og må knokle til dagen og vejen som opvaskere, frugtplukkere, daglejere.

Vi følger kvindernes liv i USA, og de oplever mange af de problemstillinger, som mange emigranter møder. Og da Pearl Harbour så bliver bombet af Japan under 2. verdenskrig, ja, så bliver det slet ikke nemt at være japaner bosiddende i USA.
Det er en intens, grum og meget gribende roman.

I Isabel Allendes ”Håbets rejsende” fra 2020 gifter Victor sig med sin gravide svigerinde, der er blevet enke efter Victors bror. De må gifte sig, for at hun kan komme med ombord på det skib, der skal sørge for deres flugt fra Europa til Chile.

Isabel Allende debuterede med den flotte ”Åndernes hus”, som indeholdt magiske elementer i sin fortælleform. I denne er hun mere dokumentarisk. Hun skildrer en periode på 50 år fra Den spanske borgerkrig (1938) til Pinochets fald i Chile (1991). Bogen har et mylder af personer, men forfatteren har et imponerende overblik og får samlet alle tråde, og der venter masser af spænding, kærlighed og måske en enkelt tåre til læserne.

Hermed en opfordring til at ”gå ombord” i bøgerne om brudeskibe.

Denne anbefaling er også blevet bragt i Ugeavisen Vejle den 5. januar 2022.