Tjernobyl-værket efter katastrofen

Katastrofen i Tjernobyl

16.09.22
Vi holder alle vejret, når vi hører om krigshandlinger nær atomkraftværkerne i Ukraine. For hvem husker ikke den frygtelige Tjernobyl-ulykke i 1986? Atomkraftværket i Tjernobyl lå også i Ukraine, som dengang var en del af Sovjetunionen. I film og litteratur er der mange muligheder for at blive klogere på katastrofen og dens konsekvenser.

Tjernobyl på film

Tv-serien ”Chernobyl” varer i alt ca. 5 timer og er en dramatisering bygget på de virkelige hændelser omkring ulykken. Tidsbilledet og skuespilpræstationerne fra blandt andet Jared Harris, Stellan Skarsgård og Emily Watson er fremragende. Serien er utrolig spændende og uhyggelig. Den handler om redningsarbejdet, den statslige undertrykkelse, foragt for almindelige menneskers liv og tilbageholdelse af vigtig og rigtig information.

Du kan låne serien på dvd eller Blu-ray på biblioteket eller streame den på HBO Max.

Tjernobyl i litteraturen

Adam Higginbothams bog “Tjernobyl – den ufortalte historie” er en rystende dokumentarisk bog med interviews, breve og dagbogsnotater fra vidner til ulykken. Nobelpristageren Svetlana Aleksijevitj har også lavet interviews med hundredevis af vidner, som du kan læse i den gribende og chokerende bog ”Bøn for Tjernobyl”. 

Og hvordan har livet i Tjernobyl så været efterfølgende? Ja, det har flere forfattere også beskrevet. I Emmanuel Lepages ”Forår i Tjernobyl” besøger en gruppe kunstnere Tjernobyl 20 år efter katastrofen. Og de får en meget positiv overraskelse. De møder smuk natur og gæstfrie landsbybeboere. Bogen er en grafisk roman med smukke tegninger, der i sig selv er små kunstværker.

Livet i Tjernobyl kort tid efter ulykken er skildret i Alina Bronskys ”Baba Dunja og kærligheden”. Baba Dunja er pensioneret sygeplejerske. Efter at have været evakueret fra de dødsensfarlige områder omkring Tjernobyl, vender hun (og nogle få gamle naboer) tilbage til deres landsby lidt uden for Tjernobyl. Her lever de i fred og ro, ingen uvedkommende tør begive sig ind i de strålebefængte områder. Når myndighederne en sjælden gang kommer på besøg, er det iklædt rumdragter. Landsbybeboerne lever af at dyrke fødevarer på den giftige jord. De skal jo alligevel snart dø...

Romanen viser også i tilbageblik, hvordan livet som sygeplejerske i det kommunistiske styre var. Baba Dunjas datter bor i Tyskland, det har aldrig været muligt for Baba Dunja og datter at besøge hinanden, så Baba Dunja har et barnebarn, hun aldrig har set.
Det er en skøn roman, underfundig, charmerende, humoristisk, trist, smertefuld og med skønne, sære eksistenser.
 

Materialer