Forsiderne af Howards bøger

Kolde gys i sensommervarmen

Den irske krimiforfatter Cathrine Ryan Howard har indtil nu fået oversat to bøger på dansk, og jeg er ret sikker på, vi kommer til at se flere bøger fra hende på dansk fremover.

Intetmanden

’Intet’ fra 2021 handler om Eve Black, der er den eneste overlevende i sin familie, efter den berygtede Intetmanden slog både moren, faren og lillesøsteren ihjel. Da overfaldet skete, var Eve Black bare 12 år gammel, og bogen starter med Eve som voksen, der fortæller om, hvordan livet har været præget af mødet med seriemorderen, der bliver kaldt Intetmanden. 

I krimien har Eve Black skrevet og udgivet sine erindringer som bog med titlen ’Intetmanden’. Her fortæller hun historien om familiens død og om den fejlslåede efterforskning af forbrydelserne – for Eves familie er ikke de eneste ofre efter moderen, der aldrig efterlader sig nogle spor.

En sikkerhedsvagt i et supermarked, Jim Doyle, læser bogen. Han er vældig opslugt af den og bliver mere og mere vred, jo mere han læser. Han kan næsten ikke slippe bogen og finder både på arbejdet og hjemme måder at læse i bogen på. Vi finder hurtigt ud af, hvorfor Jim Doyle er så opslugt af bogen. Det er ham, der er Intetmanden, og han synes, at Eve Black er alt for tæt på sandheden om, hvem der myrdede hendes familie for år tilbage.

Cathrine Ryan Howard har fortalt, at ’Intet’ er baseret på virkelige hændelser. Efter at have læst ’I’ll be gone in the dark’ af Michelle McNamara, som langsomt men sikkert sporer sig ind på, hvem der var den såkaldte Golden State Killer, der var aktiv serie voldtægtsforbryder og morder i Californien i 1970’erne og 1980’erne, blev Cathrine Ryan Howard optaget af, hvordan det måtte være for en serieforbryder at læse om sine egne forbrydelser. Derfor har hun skrevet ’Intet’ og kalder det en blanding af ’true crime’ og ’crime fiction’. Alt i Howards bog er dog fiktion. Men indimellem kan man næsten blive lidt i tvivl, for som læser bliver man indfanget i det spil, der både er fra både Jim Doyles og Eve Blacks side.
 

En dødelig løgn

Cathrine Ryan Howard fik i 2018 udgivet sin første bog på dansk. Den hedder ’Dødelig løgn’ og er en gedigen thriller, som man kan hygge sig med i sensommervarmen. I bogen møder vi Alison, der nødtvungent er kommet tilbage til Irland efter 10 år i udlandet. Grunden til det lange udlandsophold er, at hendes daværende kæreste, Will, blev dømt for fem brutale mord på kvindelige universitetsstuderende i Dublin - heriblandt Alisons bedste veninde, Liz. Med andre ord er Will dømt til at være den berygtede Kanalmorder. Han er nu indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling for kriminelle, mens der sker et nyt mord med samme modus som kanalmorderen. Kan Will være uskyldig dømt? Will insisterer på at have nyt om sagen, og han vil kun tale med Alison, der nødtvungent kommer til Dublin og som derfor skal se fortiden, forbrydelserne og ikke mindst Will i øjnene igen. 

Anbefalingen er tidligere bragt i Ugeavisen Vejle.

Materialer