Tre bøger om hakning og lidt garn

Kom godt i gang med hakning

14.04.23
Tunesisk hækling er en håndarbejdsform, hvor du bruger en lang hæklenål. Teknikken er en mellemting mellem hækling og strik. I bydeform hedder det at ”hakke”, og teknikken stammer fra Nordafrika, Centralasien, Mellemøsten. Her får du fem gode bud på håndarbejdsbøger, som kan hjælpe dig godt i gang med at ”hakke”.

Tunesisk hækling er ikke så udbredt som almindelig hækling og slet ikke så udbredt som strik. Det er nu synd og skam, da det faktisk giver et rigtig flot stof, som kan minde om vævning. Men som alt andet kræver det øvelse, og først og fremmest må man lære teknikken. Det kan bibliotekets bogsamling heldigvis råde bod på.

Sys Fredens har lavet en lille begynderbog med teknikken, kaldet ”Tunesisk hækling”. I hendes lille bog ”Stort & småt i tunesisk hækling” finder du lettere opskrifter på puder, tehætter, tæpper. 

Pernille Cordes har udgivet to bøger, som både viser teknikken og har mange fine opskrifter.

I ”Tunesisk hækling – til dig og din bolig” er der både lette og svære håndarbejder. Der er stor variation i udtrykket, så her er virkelig en designer, der mestrer teknikken. I bogen er der puder, tæpper, grydelapper, vanter, huer mm.

I Pernille Cordes anden bog ”Den store bog om tunesisk hækling” fører hun de fine takter videre med 30 andre opskrifter af varierende sværhedsgrad. Også denne bog har et afsnit med teknik og derudover hele 32 forskellige strukturmønstre, så du også selv kan designe og udvikle dine egne modeller eller videreudvikle på andres grundmodeller.

Stine Holgaard Johansen står bag bogen ”Tunesisk hækling til de mindste”. Som titlen antyder, finder du her opskrifter på det fineste babytøj, hagesmække, veste, bluser, cardigans, bukser, huer osv. Stilen er moderne i douchede, nordiske farver. Opskrifterne dækker størrelser fra 6 måneder til 2 år.

Vær opmærksom på, at bogen kun indeholder opskrifter - teknikken skal du kunne i forvejen eller finde andetsteds. Hvis du lærer bedre ved at kigge på videoer, kan du finde masser af instruktionsvideoer på YouTube.

Der er netop udkommet en flot bog med tøj til voksne. Det er Helle Kampp Mathornes bog ”Tunesisk hækling – til alle årstider”.

Her er der 17 basismodeller på veste, toppe, trøjer, cardigans og en enkelt nederdel. Opskrifterne er i størrelserne 36-46, og modellerne, der viser tøjet frem, er i alle aldre og størrelser. Der er teknikafsnit i bogen, men det er ikke en begynderbog. Det kræver lidt mere at kaste sig ud i bogens modeller.

Vi mærker tydeligt på efterspørgslen (og udbuddet) af håndarbejdsbøger, at mange har kastet sig over nye og gamle håndarbejdsformer. Jeg håber snart at se nogen besøge biblioteket i en hjemmehakket trøje.

Denne anbefaling har tidligere været bragt i Ugeavisen Vejle.

Materialer