Forsiden af bogen Kysset - en kulturhistorie

Kysset - en kulturhistorie

31.01.22
En kraftpræstation af en bog

Karen Skovbjerg fra Tørskind har lavet en kraftpræstation af en bog: ”Kysset – en kulturhistorie”.

For flere år siden fik hendes mand, Ulrik Gräs, den ide, at hun skulle skildre kyssets kulturhistorie! Og den ide greb hun, om end hun måske ikke lige havde tænkt igennem, at det ville komme til at tage flere år.

Karen Skovbjerg har arbejdet som journalist på Jyske Vestkysten frem til 2015, så arbejdet med at skrive, formidle, researche og analysere ligger bestemt ikke fjernt for hende. Og det kan i den grad mærkes. Pennen flyder og det er et virkelig gennemarbejdet værk. Der er henvisninger, citater, eksempler og illustrationer fra videnskab, kunst, litteratur, film, musik, filosofi, psykologi, mytologi, religion og politik. Det er imponerende og virkelig interessant.

Men hvordan kan man skrive 270 sider om kys? Jo, det kan man sagtens, når man går langt tilbage i historien, når man rejser jorden rundt. Og når man ser kapiteloverskrifterne i bogen: Erotiske, Spirituelle, Hellige, Forpligtende, Politiske, Fatale, Helende. Et kys er jo ikke ”bare” et kys, men bliver brugt i mange sammenhænge ud over den romantiske mellem elskende og den kærlige/tilknytningsfremmende mellem børn og forældre. Og kysset skifter betydning historisk set og har forskellige betydninger alt efter, hvilken kultur man færdes i.

Karen Skovbjerg inddrager flere videnskaber, så læseren kommer godt omkring ”kysset”. Hvad sker der rent fysiologisk, når man kysser? Hvordan er kysset opstået? Hvordan opfattes kysset i forskellige kulturer? Findes der kulturer, der slet ikke kysser? Kys kan danne relationer, men også markere magtstrukturer, være provokerende, være protestmiddel.

Bliv klogere på verden gennem denne bog set gennem kyssets kulturhistorie. Hvordan kan man tolke, at Pave Johannes Paul II kyssede jorden i Kastrup Lufthavn, da han besøgte Danmark i 1989? Hvad ligger der i ”Judaskysset”? Hvad betyder det, når de kongelige kysser offentligt? Vidste du, at det var forbudt at kysse offentligt i Japan indtil 1980? Hvem har verdensrekorden i at kysse? Sådan bugner bogen af tolkninger af kys, fakta om kys og kulturhistorie set gennem ”kysset”.

Det er ikke en bog, man lige bliver færdig med, men tager frem igen og igen. Så den er en oplagt gaveide til den alment interesserede læser (det har andre end jeg tænkt: Mette Frederiksen har fået den i fødselsdagsgave, har hun fortalt på facebook opslag)

Så hermed en stor opfordring til at læse denne bog eller give den i gave til en, du holder af. Gerne flankeret af et ægte kys. Om det så skal være et næsekys, fredskys, kindkys eller erotisk tungekys er op til dig og kommer (nok) an på hvem, modtageren er.

Denne anbefaling er også bragt i Ugeavisen i ugen op til jul.

Materialer