Læs bogen, se filmen

04.06.22
Bogen først eller filmen/serien først?

Lige i øjeblikket er et par af de rigtig populære serier på tv og streaming faktisk baseret på bøger og dem kan du selvfølgelig låne her hos os. Indimellem er bøger endda så gode at de bliver filmatiseret flere gange såsom ’Den tidsrejsendes kvinde’ af Audrey Niffenegger, ’Heksene’ af Roald Dahl og ’Little Women’ af Louisa May Alcott og vi har herunder samlet et par af de titler, som der er filmatiseret inden for de sidste par år. God fornøjelse med bog og filmatiseringen! 

I 2020 viste DR den britiske tv-serie ’Normale mennesker’, som er baseret på en roman fra 2018 af Sally Rooney og herhjemme blev den et kæmpe sommerhit. Nu er endnu en af Rooneys bøger blevet filmatiseret og denne gang er det debutromanen ’Samtaler med venner’ fra 2017, som handler om Frances på 21 og hendes noget komplicerede kærlighedsliv. En aften er hun til et spoken word arrangement sammen med hendes ekskæreste Bobbi og der møder de ægteparret Melissa og Nick og et skæbnesvangert menage-a-quatre opstår. På rollelisten kan man blandt andet se Jemima Kirke som Melissa (’Girls’) og Joe Alwyn som Nick (’Det sidste brev fra din elsker’) og her på biblioteket har vi begge bøger på både dansk og engelsk.

Og apropos ’Normale mennesker’. Daisy Edgar-Jones, som spillede Marianne i tv-serien, spiller hovedrollen som Kya i filmen ’Hvor flodkrebsene synger’, som har premiere i biograferne i juli måned. Da bogen udkom tilbage i 2019, blev den hurtigt en bestseller i hjemlandet USA og selvom den 69-årige forfatter Delia Owens tidligere havde skrevet memoirs, så var dette hendes debutroman. Den handler om Kya Clark, som er en ung pige i North Carolina i 1950’erne og hun bor helt alene ude i marskområdet indtil hun en dag mistænkes for mordet på en lokal mand, som hun tidligere havde et forhold til.   

En af de mest omtalte serier på Netflix er uden tvivl ’Bridgerton’, som er baseret på bøger af forfatteren Julia Quinn. Første sæson af serien fik vi allerede i juledagene i 2020 og lige siden har fans over hele verden glædet sig til at få den næste sæson at se. Den kom her i slutningen af marts og efterhånden er alle 8 bøger også blevet oversat til dansk. Den første sæson handler om Daphne Bridgerton, som i en alder af 21 år er klar til at finde sig en ægtemand og i anden sæson er det så hendes bror Anthony, der leder efter en hustru. Allerede nu er det også blevet offentliggjort at der kommer to sæsoner mere og at den næste kommer til at handle om broren Colin og Penelope Featherington. Her på biblioteket har vi bøgerne på dansk (også som lydbog), men gennem den digitale tjeneste eReolen Global er det muligt at låne bøgerne på engelsk.

I 2003 udkom bogen i hjemlandet USA, i 2005 udkom den herhjemme i en oversættelse af Jens Christian Grøndahl, dernæst kom filmatiseringen med Eric Bana og Rachel McAdams i 2009 og nu er den blevet lavet til en tv-serie på HBO. Det er selvfølgelig Audrey Niffeneggers ’Den tidsrejsendes kvinde’ om Henry og Clare, som jeg snakker om og i den nye serie er det Theo James (’Sanditon’ og ’Divergent’) som Henry og Rose Leslie (’Game of Thrones’ og ’The Good Fight’) i rollen som Clare, som møder hinanden på forskellige tidspunkter i deres liv, da Henry er ramt af en genetisk sygdom, som forårsager de her spring i tid. Niffenegger skriver netop nu på en fortsættelse og indtil videre har vi både filmen fra 2009 samt bogen på både dansk og engelsk her på biblioteket.

22.maj fik tv-serien ’Krag og Virkner’ premiere på DR og her kan man i fire afsnit blive klogere på et af landets bedst kendte statsministerpar. Thure Lindhardt har både rollen som Krag og står bag instruktionen og så er det Katrine Greis-Rosenthal, som spiller Virkner og som også spillede Jakobe Salomon i filmatiseringen af ’Lykke-Per’ i 2018.  Allerede tilbage i 1994 udkom Virkners bog ’Hils fra mig og kongen’, der også handlede om livet som statsministerfrue og privatlivet med Jens Otto Krag og sidste år kom biografien ’JOK’, som Bo Lidegaard står bag. I løbet af årene er der udkommet mange bøger om parret, så kig endelig forbi biblioteket, hvad enten du vil læse mere om Krags dagbøger, om familielivet eller noget helt tredje.

Materialer