Udstyr til syning

Nål og tråd for begyndere

04.05.22
Inden for de sidste par år er det igen blevet utrolig populært at gå i genbrug og finde brugte ting.

Da jeg for nylig tilbragte en søndag i en genbrug i Vejle, kunne antallet af teenagere, der gik rundt mellem tøjstativerne, ikke tælles på en hånd. Der måtte flere hænder til. Ligeså er det også blevet populært at sy sit eget tøj ud af f.eks. brugt sengetøj, og på biblioteket kan du finde et hav af bøger om at lære at sy, hvordan man syr lidt mere avanceret, og hvordan man lapper sit tøj.

”Lær at sy” af Johanne Kohlmetz

Måske har du hørt om influenceren Johanne Kohlmetz? Hun havde i mange år en succesrig mode- og livsstilsblog, og nu er hun meget aktiv og populær på Instagram (@johannekohlmetz). Men vidste du, at hun udgav en bog om syning sidste forår? I løbet af de sidste par år har hun lavet en hel del DIYs på Instagram, og i bogen ”Lær at sy” giver hun både tips til genbrugsjagt, hvad du skal bruge for at komme i gang med at sy, og så kan du se, hvordan du kan lave et vattæppe om til en vest, en dækkeserviet om til en taske og ikke mindst, hvordan du syr din egen kjole. Der er mønsterdele bagerst i bogen. På min egen liste over ting, som jeg skal have syet, kan du blandt andet finde regn og sol-hatten.

”Sy” af Thea Rytter

Thea Rytter, som ligeså deler en masse om krea på Instagram som @theavaskavulla, har tidligere udgivet en del bøger om strik (senest ”Strikket legemad”), men i hendes bog ”Sy” kan du lære at sy hverdagstøj ud fra egne mål. Den er fuld af gode råd til, hvordan du bedst tilpasser dine mønstre, så tøjet kommer til at sidde helt perfekt, hvordan du laver fine detaljer, og så er der også et afsnit, som handler om stof og hvilke kvaliteter der er gode til forskellige typer af projekter. Her finder du både opskrifter på flere slags kjoler, leggings, sweatshirts og meget andet. Og til sommer udgiver hun endnu en bog ud fra samme principper, nemlig ”Sy til børn”.

“How to sew sustainably” af Wendy Ward

Denne engelske bog er lige noget for dig, hvis du elsker at give dine gamle klude lidt ekstra liv, og hvis du gerne vil opfriske dine syteknikker. Her kan du finde udførlige guides til, hvordan du syr et gardin ud af genbrugsduge, hvordan du fikser kraven på din trøje, hvis den er blevet lidt slidt og ikke mindst, hvordan du syr en virkelig fin mulepose. Bogen er fuld af udførlige guides, så nybegynderen også kan være med, og der er masser af gode råd til, hvad du kan bruge dine stofrester til.

”Visible mending” af Arounna Khounnoraj

Under 2.verdenskrig blev udtrykket ’make do and mend’ kendt i England, hvor husmødre blev opfordret til at reparere familiens tøj, og i løbet af de seneste år er det igen blevet populært at fikse tøjet, så det kan holde lidt længere. Visible mending går ud på, at man reparerer tøjet på en dekorativ måde, så et hul på en trøje kan få en sommerfuglelap eller en blomst, og du kan sagtens lave dine egne lapper ganske simpelt ud af broderitråd og uldfilt. Derudover kan du i bogen lære lidt om Sashiko-broderi, farvning af stof og bloktryk og så er der en god guide til, hvordan du kan sy en projekttaske til alle dine kreative projekter.

Denne anbefaling er også blevet bragt i Ugeavisen Vejle den 20. april 2022.

Herunder har vi samlet nogle af de nyeste sybøger, som du kan låne på biblioteket – god fornøjelse!

 

Materialer