Forsiden af bogen "Pige 1983"

En stærk kvindestemme fra nord

18.10.22
Der skyller i øjeblikket en bølge af erindringsromaner ind over os, de fleste skrevet af modne kvindelige forfattere. En af nutidens helt store stemmer er for mig den norske forfatter Linn Ullmann, der netop herhjemme er udkommet med romanen ”Pige, 1983”.

Linn Ullmann er som de fleste ved datter af to kendte forældre, skuespilleren Liv Ullmann og den verdensberømte filminstruktør Ingmar Bergmann. Det skriver hun bl.a. om i nogle af sine romaner, hvor hun ærligt og modigt fortæller om, hvordan det har været at vokse op i en splittet kunstnerfamilie.

Med ”Pige, 1983”, er Linn Ullmann nu selv midtvejs i livet og prøver her at erindre, hvad der i virkeligheden skete tilbage i året 1983, hvor hun som blot 16-årig havde et seksuelt forhold til en noget ældre mand.
På det tidspunkt boede hun sammen med sin mor skiftevis i Norge og i New York. En dag i New York på vej op i husets elevator fik hun pludselig øjenkontakt med en 28 år ældre mand. Hun fik det blik, som hun havde ventet på i sin spirende ungdom og seksualitet, og blikket fra manden, en ældre fransk fotograf drev hende til, mod moderens vilje, at rejse alene til Paris på en invitation om at besøge hans kendte atelier.

Hun var blevet stillet i udsigt at skulle fotograferes til modemagasinet Vogue – der blev bestemt taget mange billeder af den unge pige, men samtidig fik hun også tilføjet både små og store ar på sjælen, og her mange år senere sidder hun stadig tilbage med en undren over, hvordan det hele kunne ske, og hvad der fik hende til at tage netop den tur til Paris.

Romanen bevæger sig meget elegant frem og tilbage mellem et før og et nu, hvilket gør den så sitrende og helt unik at læse. Pigens stemme bliver ved med at snakke til den ældre forfatter for at fortælle, hvor vigtigt det er, at hendes historie bliver erindret og skrevet ned, og at hun ikke kan give fred, før forfatteren har grebet fat i sit yngre jeg og fundet en sti op til den, hun er i dag – dette også selvom smerten og det uforståelige kan føles nok så stærkt.

Det bliver historien om en forfatter midt i livet med en melankolsk stemning i sit indre kontra den unge pige. Det bliver også historien om magtfulde ældre mænd, der forgriber sig på børn, en nuanceret #MeToo-debat, hvor den unge pige både tiltrækkes helt enormt og er alt andet end blufærdig for i næste øjeblik at få kvalme og kaste voldsomt op over det, som er sket.

En formidabel roman, så reflekterende og modig i sit udtryk og så godt skrevet. Vi bliver som læsere suget ind i historien fra første side, og jeg er overbevist om, at ”Pige, 1983” bliver en af de romaner, der popper op og finder mange læsere hen over efteråret og vinteren. En roman, som alle vil snakke med om.

Linn Ulmann er med romanen indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris, der bliver offentliggjort den 1. november – for mig at se en meget stærk kandidat, hvor forfatteren på ny flytter sig til et nyt terræn.

Materialer