Sy med genbrugstekstiler

27.04.23
I løbet af de seneste par år er det blevet mere og mere populært at sy nyt tøj og andre ting ud af genbrugstekstiler, men der er også blevet udgivet en hel del bøger om hvordan du reparerer dit yndlingstøj.

Make Do and Mend 

Det her med at tage et stykke tøj og ændre det til noget andet er ikke så ny en tanke igen. Udtrykket "Make Do and Mend" stammer fra England, hvor der blev delt pamfletter ud i 1943, så husmødre kunne transformere tøj i en svær periode. Der blev også lavet en video, hvor et gammelt jakkesæt banker på døren hos en familie, som netop har snakket om deres dårlige økonomi. Måske kunne jakkesættet blive til bukser til drengen i familien, en brudekjole kunne blive til f.eks. natkjole eller også kunne man lave smarte lapper til at fikse huller i tøjet. De sidste par år er det igen blevet populært at fikse tøjet, så det holder lidt længere og der er både klassiske metoder med stoppeæg og lapper og så er der de lidt mere dekorative måder at fikse huller. 

Gammelt til nyt

Det er ikke kun tøj, som du kan ændre med et par klip hist og her og sætte sammen igen på en ny måde. Sengetøj er blevet til mange kjoler, kimonoer og bukser og flere gamle duge med fint broderi er også blevet til fantastiske bluser. Vi har her fundet et par bøger frem, som kan hjælpe dig med at komme i gang med at sy - både af nyt og gammelt stof. 

Sy til børn

Har du nogensinde tænkt over hvad man kan bruge en almindelig herreskjorte til? Man kan sy den om til en dameskjorte, evt ændre kraven på den, brodere på den eller noget helt fjerde. Men du kan også sy den om kjoler til små størrelser, hagesmække eller små forklæder. 

Hvis du gerne vil vide mere...

Så har formidlerne Anita og Ann-Kristine et borgerkursus tirsdag 2.maj på biblioteket i Vejle, hvor de vil give gode tips til hvor du kan finde inspiration og vise nogle af deres egne upcycling-projekter frem. Det er gratis at deltage og tilmelding senest mandag d. 1.maj. 

Læs mere her...

Materialer