Foto af bogen "Håbets bog" med blade i baggrunden

Tegneserier om gamle mænd

09.12.22
Læste du tegneserier da du var barn eller ung, men er holdt op? Det er synd og skam. For der er meget at hente for alle aldre. Og synes du, de gamle, gnavne mænd, der har fundet vej til film og romaner, er underholdende, kan du nu også finde dem i tegneserier.

Finske fantasier

En af mine yndlingstegneserier er den finske forfatter/tegner Tommi Musturis ”Håbets bog”. Den består af fem fortællinger om en ældre mand og hans kone. De bor langt ude i en finske ødemark, og vi følger deres hverdag, årets gang, med stort og småt, og kærligheden gennem et livslangt ægteskab. Der sker vitterligt ikke meget på det ydre plan. Højdepunkterne på dagen er, når der kommer mad på bordet! Men vor (anti)helt drømmer, har mareridt eller fantaserer, og pludselig kan han befinde sig i det vilde vesten som dusørjæger med pistol og dræber små som store. Og morsomt bliver det, når vi samtidig ved, at han i virkeligheden kan briste i gråd, hvis en myre må lade livet. Vi har at gøre med en følsom mand med et rigt indre liv. Manden har bevaret drengens fantasi og legelyst, men… døden ligger på lur.

Der er ikke mange ord i historierne, så tegningerne udgør det meste af ”sproget”. Det er skønt at fortolke ud fra tegningerne, at lade sig rive med af alt det vi holder af i hverdagen, naturens gang, lommefilosofien. Det er en smuk bog om livet fyldt med humor og poesi og taknemmelighed over det liv, der var.

Fransk satire

I den franske tegneserie ”Gamle gubber” følger vi tre pensionerede mænd, der fornægter deres alder og lidenskabeligt klør på og morer sig med at genere hinanden og andre. Det er meget underholdende. De gamle gubber er karikerede, men det betyder ikke, at vi undgår alvorlige emner som alderdom, Alzheimer og død, men det er skildret ”let” og ikke ”tungt”. 

Indtil videre er der seks album om de gamle gubber på dansk. Der er fuld fart på historierne med forviklinger, intriger, satire, samfundskritik og masser af humor. De er tegnet af Paul Cauuet, som er en mester i ansigtsudtryk trods en ret enkel streg, og teksten er skrevet af Wilfred Lupano.

Gigtplaget action

Og i 2022 har forlaget Zoom udgivet en actionfyldt tegneserie med en pensionist i ”helterollen”. I albummet ”Hr. Vadim – gigt, narko og skaldyr” (ja titlen siger næsten det hele) bliver Vadim frarøvet sin opsparing og pension og bliver smidt ud fra det plejehjem, hvor han ellers boede og plejede sin gigtplagede, gamle krop. Vadim har en fortid i fremmedlegionen og hans ”kampevner” vækkes til live, da han overværer og griber ind i et røveri på en café. Det observerer en gangsterboss, som indruller Vadim i sit korps.

En tegneserie fyldt med action og humor, som er tegnet af Morgann Tanco. Teksten er skrevet af Gihef.

Materialer