Dekorativt billede

Tegneserier for voksne

Tegneserier er langt fra kun henvendt til børn og unge, og Olivier Speltens krigsserie ’Skyggernes hær’ er et godt eksempel på en god tegneserie til voksne. Serien er virkelig flot tegnet, og historien er godt fortalt.

Det er første gang, at belgiske Olivier Speltens udgives på dansk. Han er i hjemlandet kendt som krigstegneren, der både har en realistisk og dyster streg. Den dystre tone og streg er velvalgt og understreger dermed krigens forfærdelige væsen. Speltens har også udgivet en anden historie om 2. verdenskrig, der handler om det tyske afrikakorps.

’Skyggernes hær’ handler om slaget om Stalingrad, hvor de tyske tropper kæmper mod de russiske styrker. Slaget om Stalingrad varede ca. fra august 1942 til februar 1943, men serien fortsætter helt til krigsslutningen i 1945. I tegneserien ser vi krigens begivenheder fra tyskernes vinkel. Faktisk er det kun fra de kæmpende tyske soldaters vinkel, vi får fortællingen om det tabte slag ved Stalingrad. I tegneserien kan man næsten mærke den helt vanvittige kulde, soldaterne oplever i den meget barske russiske vinter. Olivier Speltens får læseren helt tæt på nogle af 2. verdenskrigs mest brutale krigshandlinger. Men det er ikke kun soldaterne, der lever i uvished. Da seriens hovedperson, den purunge Ernst Kessler, kommer hjem på orlov i 1943, er det tydeligt, at hverken soldaterne ved fronten eller befolkningen i Tyskland, har den helt rigtige information om krigens gang, men Ernst kan ikke sige meget mere om krigen end den fortælling, som de tyske aviser trykker.

Tegneserien forgår mellem 1942-1945, og i det første bind, ’Den russiske vinter’, beskrives krigens brutale hverdag for en gruppe tyske frontsoldater. Den soldat, serien følger tættest, er Ernst Kessler, der med sine 19 år er blevet indrulleret i Det Tredje Riges hær. Han drømmer om eventyr og ønsker at bevise sit værd på slagmarken. Ernst er ligesom sine kammerater blevet påvirket af den propaganda, der herskede under Hitler i Tyskland. De unge mænd vil gerne kæmpe mod bolsjevikkerne og høste hæder og ære, men virkeligheden går hurtigt op for dem på den barske slagmark. Den tyske hær slås med en hårdfør russisk hær, og landet er ufatteligt stort, men den største fjende bliver den russiske vinter, der med sine 40 minusgrader får selv den mest hårdføre tyske soldat i knæ. 
 

I det andet bind, ’Brændt jord’, er slaget om Stalingrad tabt. De tyske tropper er på tilbagetog, men der er tyske generaler, der vil have en storoffensiv ved Kursk, og soldaterne håber på, at de nye ’tiger-kampvogne’ vil kunne vende krigslykken. Som bekendt vender krigslykken langt fra for tyskerne, og Olivier Speltens får i både ord og streg vist den tiltagende desillusion hos de tyske soldater. Nederlag og afmagt gennemsyrer hver enkelt side i serien, og Speltens får givet de tyske soldater et menneskeligt ansigt.

Anbefalingen er tidligere bragt i Ugeavisen Vejle.

Materialer