Bøger Af Tove Jansson

Tove Jansson for voksne

27.12.22
Kender du historierne om Mumitrolden, My, Mumrikken og de frygteligt uhyggelige hattifnatter?

I 1945 begyndte Janssons historier om livet i Mumidalen at udkomme på svensk i Finland, og siden er der både kommet tegneserier, film, tv-serier og temaparker om de hvide trolde og deres venner. Jansson har i mange år mest været kendt herhjemme for børnebøgerne og tegneserierne om netop Mumitroldene, men hun skrev også noveller, essays og romaner for voksne.

Den ærlige bedrager

Denne roman foregår i den lille skærgårdslandsby Västerby, hvor den unge kvinder Katri bor sammen med sin lillebror og sin navnløse hund. Lige indtil dette efterår arbejdede hun som medhjælper hos den lokale købmand, og nu er hun ved at finde ud af, hvordan hun fremover skal tjene penge. Et andet sted i byen bor den ældre kvinde Anna Aemelin oppe på en lille bakke i en villa, og hun er ikke ligefrem social. Indimellem kan man spotte hende ude i skoven, når hun skal finde inspiration til sine børnebogsillustrationer, og i vinterhalvåret bestiller hun varer nede hos købmanden og får dem leveret. En dag kommer Katri forbi for at aflevere nogle af de fanbreve, som børn sender til Anna, og de to kvinder falder i snak om lidt af hvert. Efterhånden som tiden går begynder Katri at hjælpe med flere og flere ting. Men er alt helt som det skal være? Og hvad vil det sige at være en ærlig bedrager?

Jansson skriver på en helt særlig måde om mennesker og deres små særheder, og jeg kan varmt anbefale at dykke ned i Janssons bøger til voksne læsere, som Agnete Dorph Stjernfelt de senere år har stået for at oversætte.

 

Notes from an Island

I 1965 fik Tove Jansson tilladelse til at bygge et hus på øen Klovharun i den finske bugt, og det blev starten på 26 somre fulde af kunst, liv og skriveri for både Jansson og for livspartneren Tuulikkii Pietilä (også kaldet Tooti), der var en grafisk kunstner. I ’Notes from an Island’, som endnu ikke er oversat til dansk, bliver historien bag huset på øen fortalt og små øjeblikke fra deres stunder på øen beskrevet. En af de ting, som jeg gang på gang lægger mærke til i Janssons tekster, er en form for eftertænksomhed og iagttagelser af livet, og i denne bog er hendes ord fantastisk smukt suppleret af malerier fra livet på øen af Pietilä.

Tove Jansson – arbejde og kærlighed

På Janssons ex libris bogplade stod mottoet ”labora et amare” (på dansk: arbejd og elsk), og hvad disse ord betød for Jansson er noget af det, som den finske kunsthistoriker Tuula Karjalainen har valgt at fokusere på i denne biografi, der udkom herhjemme i 2021.

I biografien hører vi læsere blandt andet om, hvordan Jansson allerede som barn var en talentfuld kunstner og skribent og om, hvordan hun i en alder af 16 år boede hos sin onkel i Stockholm, mens hun studerede kunst. Efter studietiden rejste hun rundt i Europa, og i krigsårene lavede hun blandt andet politiske illustrationer til magasinet Garm. I 1945 udkom ’De små trolde og den store oversvømmelse’, der blev den første bog ud af ni små romaner om Mumitroldene, og som gjorde Jansson verdenskendt i løbet af nogle år. Men Janssons livsværk bestod af meget mere end historierne om Mumitroldene, og Karjalainens biografi er fuld af kendte og mindre kendte fotografier, malerier og illustrationer af Jansson og fra hendes hånd, og den giver et rigtig godt indblik i både Janssons liv og samfundet omkring hende.

 

Denne anbefaling blev bragt i Ugeavisen den 19/11-2022
 

Herunder kan du finde flere bøger af og om Tove Jansson, som henvender sig mest til de voksne læsere. 

Materialer