Faglitteratur for børn og deres forældre

07.03.23
I denne uge anbefaler børnebibliotekaren Ann-Kristine tre bøger i den faglitterære serie ’Velkommen til museet’, hvor både børn og voksne kan blive klogere på anatomi, biologi og botanik.

Har du nogensinde tænkt over, hvordan de første planter i verden så ud? Eller hvordan kroppen fungerer som en slags system? I 2015 udkom ’Dyrenes museum’ af Katie Scott og Jenny Broom herhjemme på Forlaget Mammut, og den blev første bog i serien ’Velkommen til museet’. Sidenhen er der blandt andet udkommet bøger om dinosaurer, svampe og planeter, og i denne uge ser vi nærmere nogle af de nyeste bøger i serien, som er sat op på en sådan måde, at man som læser går rundt på en udstilling og ser forskellige temaer og tavler med tavleforklaringer.

Anatomicum af Paxton og Wiedemann

Denne bog fra 2022 er den nyeste i serien, og her kommer vi helt tæt på menneskekroppen. Den er skrevet af Dr. Jennifer Z. Paxton, der til daglig er lektor på University of Edinburgh, og noget af det, som du kan blive klogere på, er hvordan musklerne bevæger sig, når du laver forskellige ansigtsudtryk. Du kan også læse og se mere om, hvordan et øje fungerer, for Paxton og illustratoren Katy Wiedemann tager dig med helt ind under øjenlåget, og viser dig hvad et øjeæble består af. Den er rigtig god til børn fra 11 år og opefter, da den er fuld af både fagudtryk og meget detaljerige illustrationer.

Oceanarium af Trinick og White

Hvis du hellere vil dykke ned i havet og læse om gopler og blæksprutter end anatomi, så er det ’Oceanarium’ fra 2021, som du skal gå om bord i. Det er marinbiologen Loveday Trinick, der til dagligt arbejder på et stort akvarium i Storbritannien, som har skrevet denne bog, og hun har slået sig sammen med illustratoren Teagan White, så at du kan komme helt tæt på havets dyr. Du kan blandt andet se en oversigt over havets zoner og hvilke dyr der befinder sig helt nede i dybet og helt oppe i vandkanten. Du kan læse om de forskellige habitater og blandt andet lære, hvad forskellen er på en viftemusling og en knivmusling. Den er også til børn på 11 år og opefter, men fungerer også fint til højtlæsning fra 8 år.

Botanicum af Willis og Scott

Hvis du i stedet vil blive klogere på botanik, så er det ’Botanicum’ fra 2020, som du skal kigge nærmere på. Den er skrevet af Kathy Willis, der er professor i Biodiversitet, og dette er hendes første bog til yngre læsere. Planter kan både være mikroskopiske organismer og træer på mere end 80 meter, og her i bogen kigger hun blandt andet på, hvordan de første planter så ud. Katie Scotts farverige illustrationer giver os blandt andet detaljer på ananasplanter, koglepalmer og alpine planter, som man kan se andre steder i verden, og så er der selvfølgelig afsnit om de velkendte orkideer og sukkulenter. Der er til mange timers læsning i seriens bøger, og denne her er også rigtig god til børn på 11 år og opefter.

 

Anbefalingen har tidligere været bragt i Ugeavisen Vejle. 

Materialer