Foto af Perceverance

Vi landede på Mars

Perseverance - en Rover fra jorden - landede sikkert på Mars den 18. februar 2021, men hvordan kan man egentlig rejse til en anden planet?

Hver gang vi kigger op, er det der – rummet!
Det store mørke med små definerede glimt af lys fra fjerne solsystemer.

Der er gennem tiden skrevet mange bøger om, hvad der gemmer sig derude - og både forfattere og forskere har budt ind med tanker og teorier.
Den 18. februar 2021 kom rummet en lille smule nærmere - for da landede et fartøj fra NASA på Mars.

Syv måneder tog det Mars-roveren Perseverance at tage den lange vej fra jorden, for at vi kan blive klogere på alt det, der findes på Mars.

Det var en farefuld færd. For da først fartøjet var sendt afsted, kunne man ikke lige stramme en bolt eller rette en fold i de dele, der skulle sikre at Mars-roveren landede godt på planeten. Der kunne ske alt, lige fra at den landede præcis, der hvor forskerne ville have den til at lande, til at den eksploderede på vejen ned.

Så der var mange øjne der kiggede med, da der blev åbnet for livestreamet fra de 19 kameraer på Perseverance og endnu vildere; vi kunne for første gang høre lyden af landing på Mars - for der var mikrofoner med!

Formålet med rejsen var at samle viden om planeten i det der bliver kaldt Jezero-krateret - en udtørret flodbund.
Her ville man gerne undersøge, om der optræder nogle af de samme forhold, som har skabt liv på jorden, og man ville lave forsøg, der kunne pege i retning af om man måske i fremtiden vil kunne lave ilt på planeten – noget der vil være vigtigt at vide, når man overvejer at sende mennesker afsted.

Fik du ikke fulgt Perseverances tur i tv-udsendelserne, så kan du både se film fra landingen og fra eksperimenterne på Mars her på https://www.nasa.gov/perseverance/videos.

Hvis du gerne vil vide mere, har vi på biblioteket også fundet nogle gode bøger frem til rum-interesserede
Der er både bøger til dig der lige er begyndt at interessere dig for rummet, dig der gerne vil vide mere end navnene på planeterne og nogle bøger til de voksne, så de kan bevare overblikket over hvad der er sket, siden de lærte om det i skolen. 
God læselyst!

Er du lige begyndt at interessere dig for rummet?

Ved du lidt – men vil gerne vide mere?

Er du voksen og vil du gerne have et overblik