Gunvor Ganer Krejbergs Mirja-bøger

En nysgerrig alfepige på kant med veninderne

30.07.21
Gunvor Ganer Krejbergs eventyrlige Mirja-bøger om den handlekraftige alfepige er fyldt med lige dele dramatik og hjemmebagte pandekager med brombærsyltetøj. En varm fortælling om store følelser og svære valg.

Mirja bor i skovalfernes koloni med sin mor og sine to små tvillingebrødre, Asmund og Eik. Hendes mor synes, at hun skal lege på blomstermarken sammen med de andre børn. Men Mirja nænner ikke at fortælle, at de andre børn driller. Derfor er hun alene ved mosen. Her leger hun tagfat med en humlebi, og da hun søger tilflugt i en hybenbusk, går de sarte alfevinger i stykker. ”Du SKAL snart lære at passe bedre på de vinger”, skænder Mirjas mor, der har problemer nok i forvejen: Mirjas far er forsvundet, Mirjas brødre skændes, økonomien er presset, og selv når man benytter den billigste spinder i skovalfekolonien, skal hun have en hel flaske birkesaft som betaling for at ordne Mirjas vinger.

I Gunvor Ganer Krejbergs eventyrlige fortællinger om alfepigen Mirja, lever alferne på mange måder som mennesker. Der er ganske vist masser af mos, rønnebær og nødder i alfekolonien, men alferne kommer også til at sige dumme ting til hinanden, forældre bliver skilt, og der holdes festmiddage med bordkort og vin til de voksne. Som bordkort bruger alferne små snegle, som de skriver navne på, og i stedet for rødvin drikker de slåenvin. 
Der er fem bøger i Mirja-serien. Første bind, De nye vinger, udkom i 2017, og femte og afsluttende bind, Mosens hjerte, er netop udkommet. Serien er til højtlæsning fra 5 års alderen og selvlæsning for de 8-10 årige.

At finde sig selv

Mirjas far er allerede forsvundet ved begyndelsen af første bog i serien, og Mirjas søgen efter faren går igennem alle fem bind. Mirja og brødrene savner faren, han læste altid eventyr for dem, legede med dem og lavede sjov. Men vender han tilbage? Ja, det får vi svaret på til allersidst i seriens afsluttende bind. Hvorfor faren forsvandt bekymrer ind imellem Mirja - har det noget med hende at gøre?

Sideløbende med eftersøgningen efter faren gennemgår Mirja en udvikling. I virkeligheden er Lissa og Bela slet ikke så sjove at lege med. De rigtige venner for Mirja er Pindsvinet Pelle og kragen Sibbo. Der er masser af dramatik på det ydre plan i serien, men der er også masser af dramatik i små alfepigers tanker og følelser. Fra mindre, hverdagsagtige bekymringer til den helt stor skyldfølelse over, at det måske var hende, der var skyld i, at hekseringen blev brudt, og at hun dermed bragte alle alferne i fare. 

Tag Mirja-bøgerne med på skovtur

Mirjabøgerne er fyldt med natur, dyr og planter, så tag bøgerne med på skovtur eller telttur. Læs historien om alferne mens du ligger på mosset i skovbunden. Bøgernes layout, letflydende sprog og mange illustrationer gør, at letøvede læsere på 8-10 år kan læse bøgerne selv. Drømmestenen, nr. 2 i Mirja-serien, vandt Orlaprisen 2018 for flotteste bog at kigge i – og det kan jeg godt forstå. Bøgerne er smukt illustreret i brun-grønne naturnuancer af Rebecca Bang Sørensen, og Mirja er skøn med spidse ører, store livlige øjne, uglet grønt hår og lapper på de slidte bukser.

Denne anbefaling er også blevet bragt i Ugeavisen Vejle den 30. juni 2021.