Læs et teaterstykke af Emma Gad

Det Kgl. Bibliotek har en omfattende samling af dansk dramatik, hvor mange af værkerne aldrig har været publiceret før. Teatermanuskripterne er nu digitaliseret, så alle kan læse dem.

Det er et katalog på mere end 1000 teaterstykker, der nu er blevet gjort tilgængeligt for alle interesserede.

Der er stykker i enhver genre og fra mange forskellige epoker i Danmarkshistorien. Teaterforsker Ulla Kallenbach fremhæver, at især teaterstykker skrevet af kvinder i perioden fra 1880 til 1930 er særligt interessante at se nærmere på, da det var i denne periode, kvinder fik valgret: ”Dramatik er lavet til at opleves i det offentlige rum. Men ofte tager de dramatiske værker udgangspunkt i det private. Dermed forbinder de det offentlige med det private,” forklarer Ulla Kallenbach.

Derfor er det interessant at læse de dramatiske værker med en opmærksomhed omkring, hvad de kvindelige dramatikere fokuserer på i hjemmet: ægteskab, kvindens rolle i samfundet, samfundsmæssige problemer.

Hvad de færreste måske ved, er, at en person som Emma Gad faktisk havde en 30-årig karriere som dramatiker bag sig og var med til at starte Dramatikernes Forbund.

Teaterstykket ’Genklang’ af Emma Gad kan læses lige her.

Hvordan kommer jeg i gang?

www.kb.dk klikker du på ’søg’ og så på ’søg’ igen. Så dukker muligheden for at lave en avanceret søgning op. Klik nu på ’avanceret søgning’. Under ’materialetype’ vælger du ’skuespil’ og i søgefeltet skriver du ’digitaliseret’. Nu kommer listen med over 1000 skuespil frem sammen med muligheden for at indsnævre søgningen yderligere efter blandt andet årstal, genre og emne.

Hvor skal jeg starte?

Virker det uoverskueligt at gå på opdagelse i dette enorme online-arkiv, så er der masser af inspiration at finde til, hvilke værker, man eventuelt kan kaste sig over inde på siden Dansk Dramatik til Alle under det Kongelige Bibliotek. Her har en række danske dramatikere og forskere samlet værker, de synes er særligt interessante.

Dansk Dramatik for Alle er udarbejdet af projekt ’Kulturarv er for alle’ med deltagelse af Aabenraa Bibliotekerne, Skanderborg Kommunes Biblioteker, Stevns Bibliotekerne og Det Kgl. Bibliotek. Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje.