Et barn med mobiltelefon og headset

Tænd! Sluk! Digital familieidyl midt i en Corona-tid? 

Mon ikke Corona-krisen kommer til at betyde noget for vores digitale vaner? Jeg tror det. Måske også for vores uvaner - og dermed vores familieliv?

Digitale værktøjer gør virkelig en forskel lige nu, men kan samtidig udfordre os som familie, og skabe konflikter. Sker det, bringer det os ikke nødvendigvis ’tættere’ sammen, men længere fra hinanden.
Vi ender med hver vores skærm og digitale liv. Og måske både dårlig stemning og samvittighed, når ’skærmtiden’ tikker derudaf og vi mister overblikket. Vil du undgå det, og fremme både dialog, mere aktiv skærmtid og fælleskab hjemme? Så er der god inspiration at hente fra flere forskellige sider. Læs med, og få råd fra både Emma Gad, Medierådet og en 2. klasse på Fynslundsskolen i Kolding. 

Du kan tage emnet op hjemme – og få en snak om jeres vaner og ønsker. Det kan lyde enkelt, og kan samtidig gøre en stor forskel. Blot I får snakken i gang.
Første af elleve råd fra Medierådet, lyder netop ”Interessér dig for dit barns online-liv ved at spørge ind til det og følge med. Læs mere her i materialet, der sigende hedder "Der er så meget forældre ikke forstår…". Det er en guide målrettet forældre til 7-12 årige børn. Den indeholder viden, vejledning og god inspiration til. hvad vi som forældre skal have fokus på, når vores børn går online. Også når det gælder vores egen opgave som rollemodeller. Del gerne dine erfaringer på vores facebook side.  

(Medierådet for Børn og Unge, 2019

Overvej også om I sammen skal tage et kik i det store bakspejl. For hvordan var det før i tiden? Ja, da far eller mor var barn? Eller bedstemor for den sags skyld!
Nok ryster mine børn på hovedet, hvis jeg begynder ”da jeg var dreng…” Men ja, da var det anderledes. Og det var det. Men relationer, ny teknologi og påvirkning udefra har vi altid været udsat for. Er det anderledes i dag, spørger nogen? Mine øjne blev ikke firkantede. Bliver mine børns det så? Sandsynligvis ikke. Men en god snak med sjove anekdoter om mobiler så store som håndtasker og kun 30 minutters børne-tv, kan nok få flere op af stolen.  

(Nina Sahl: Fjernsyn for børn : vores fælles historie, 2014)

Så kan I siden tale om hvordan det er i dag – og hvad jeres børn ser i tv eller på mobilen. 
Eller hvad de synes om jeres mobil-forbrug, hvis I virkelig vil skabe dialog. For som forældre er det nemt selv at ’falde på hovedet’ ned i sin smartphone og tjekke op på dit og dat. Når vi gør det, hvad så med vores børn? Er det ikke ok, at de gør det også?  

2. klasses eleverne på Fynslundskolen i Kolding, formulerede allerede sidste år denne opsang til deres forældre: "Vi, i 2. klasse, er trætte, lede og kede af, at I ofte er fraværende på grund af, at I har gang i jeres telefon."

Her ses de tidspunkter, hvor eleverne mener, at forældrene skal lægge mobilen væk (Foto fra DRs artikel.)

Hvis I –for tiden - er mange hjemme samtidigt og hele dagen, kan tingene flyde endnu mere sammen. Giver det mening, at I taler om hvordan jeres regler eller vaner skal være? Måske kan det tage toppen af konflikterne og give en bedre dialog. 

Gode råd til det digitale liv 

Et af de vigtigste råd fra bl.a. Medierådets guide er, at man som forældre skal interessere sig for sine børns digitale liv, tale med dem og være åbne om ens egne vaner. Det er vigtigt at være åben over for børnenes egne erfaringer og oplevelser, og ikke fordømme deres brug af skærmen. Vigtigheden af at vi prøver at forstå hinandens verdener noterede Emma Gad sig allerede for 101 år siden i bogen Takt og tone. Måske havde hun fat i noget, allerede dengang, vi stadig kan bruge i dag?
”Samlivet i en Familie maa først og fremmest have for Øje, at de forskellige Karakterer og Aldersklasser ser forskelligt paa Livets Forhold. Der er intet Sted, hvor den nænsomme Forstaaelse er nødvendigere, end hvor forskellige Generationer staar overfor hinanden. Forældre bør søge at gøre sig klart, at de Ældre til alle Tider har syntes, at Verden er gaaet tilbage siden deres Ungdom, og de Unge bør have en Forstaaelse af, at om ti Aar vil de maaske alligevel synes, at Forældrene har Ret. Søg derfor altid at overveje Sagen ogsaa fra de Andres Synspunkt.” (Emma Gad, Takt og tone, 1918

Hvis du søger mere inspiration, kan du se på Medierådets hjemmeside, Center for Børneliv, læse om Vejle Kommunes fokus på digital dannelse, eller låne nogle af bøgerne på eReolen herunder.

 

Materialer