Foto af landevej

On the Road - film

08.04.21
Anbefaling af road movies

Road movies - det med bare at sætte sig ind i en bil og køre derudaf - det har altid fascineret.

De første to film kan også ses af større børn og unge:

I den norske film Los Bando følger vi et ungt band, der med speederen i bund og rallykøreren Martin (som kun næsten har fået sit kørekort) bag rattet må bryde love og regler, trodse forældre, politiet og egne helte for at nå frem til Norgemesterskabet i rock. En film om umulige forældre, drømme, kærlighed, mobning og nye opståede venskaber. 

I den tyske film Farvel til Berlin er Maik den ensomme outsider, hvis mor drikker for meget og hvis far har en affære. En dag kommer der en ny dreng i klassen: Tjick, som måske er i familie med den russiske mafia, og måske klog, i hvert fald er også han en outsider. En dag samler Tjick Maik op i en stjålen Lada, og så begynder et roadtrip gennem Tyskland med masser af oplevelser. Også en film om umulige forældre, om at være udenfor, men finde nye venskaber og værdier. En film fyldt med humor og varme. Filmen bygger på bogen "Tjick" skrevet af Wolfgang Herrndorf

I den franske film Betties tur, driver den ca. 60 årige Bettie (spillet af Catherine Deneuve) en restaurant. Hun har svært ved at betale regningerne, hun bor hos sin mor, hendes elsker har "forladt" hende til fordel for en yngre modet, som oven i købet er blevet gravid. Så Bettie har brug for en smøg! Hun kører afsted for at købe cigaretter, men det er søndag og ikke lige så nemt at finde en åben butik, så hun kommer længere og længere væk hjemmefra. Hun bliver ringet op af sin datter, der vil have hende til at køre barnebarnet hen til sin farfar....En varm film om nye opståede relationer.

I Vores livs ferie tager Ella (Helen Mirren) og John (Donald Sutherland) afsted på deres sidste ferie i deres gamle autocamper. Ella er dødssyg af kræft, John har demens, men har endnu ikke glemt, hvordan man kører bil, så han sidder bag rattet! Ikke lige noget, deres voksne børn bryder sig om, så de prøver at få dem stoppet. Men det bliver en sidste tur fuld af sjove oplevelser og eftertænksomme stunder om fortid og fremtid. På trods af de dystre udsigter for de to, er det en meget varm film, fyldt med kærlighed og blændende skuespil af de to garvede skuespillere. 
Filmen bygger på bogen "En sidste ferie" af Michael Zadoorian.

I mange erhverv er det nødvendigt at råde over en bil for at kunne passe sit arbejde. Tænk blot på en politikommissær. På Sicilien kører kommissær Montalbano rundt i sin blå Fiat Tipo. Ham kan vi møde i filmen ”A deadly affair”, hvor han skal opklare morder på den 70 årige prostituerede Maria. Hun findes kvalt med en mands bælte og kommissær Montalbano arbejder nu efter sine egne metoder på at fange morderen. Montalbano omtales som Siciliens svar på Inspector Morse – selvom han ikke kører jaguar….

Hvis du har lyst til at læse om kommissæren i den blå Fiat Tipo, kan vi anbefale Andrea Camilleris bøger.  I 2020 udkom den 13. bog i serien på dansk ”Pottemagermarken: en Montalbano-krimi”

 

Materialer