Stillbillede fra filmen Mole Agent

Spionage hvor du mindst venter det!

Der er en vis spænding, som kun dokumentarfilm formår at opnå. Du ved, der er noget på spil, som skal undersøges, men kender sjældent resultatet på forhånd. Dette er endnu mere sandt for dokumentarfilm, som går undercover på steder, som du ikke normalt får indblik i. ”The Mole Agent" favner i den grad det spændende ved uvisheden.

Den chilenske instruktør Maite Alberdi har med denne Oscar-nominerede dokumentarfilm skabt et dejligt karakterstudie, der udfolder sig som en spionkomedie. En bekymret kvinde ansætter en privatdetektiv, da hun har mistanke om, at hendes mor behandles dårligt på plejehjemmet. Privatdetektiven Rómulo Aitken, en tidligere lokal kriminalefterforsker, sætter en annonce i den lokaleavis for en mand mellem 80 og 90 år til at gennemføre en opgave af tre måneders varighed. Han kan ikke selv gå undercover for at undersøge sagen, da det ville vække for meget opsigt. Derfor vælger han at ansætte en spion til at infiltrere plejehjemmet. 

Ind træder Sergio, en livsglad 83-årig enkemand, som mangler adspredelse og ved et tilfælde vælger at bide på krogen og påtage sig opgaven at infiltrerer et plejehjem på anmodning af en privatdetektiv. Rómulo udstyrer Sergio med en række skjulte kameraer, og mens dette måske virker let nok for enhver, der har set James Bond, så viser Sergios største udfordring sig at være den nye smartphone.

Sergio starter ud med at iscenesætte sig selv som en ægte detektiv, der observerer, indsamler evidens og dokumenterer sine erfaringer fra plejehjemmet. Men planen går galt med alle mulige komiske og rørende resultater, og han ender med at finde noget helt andet, end han regnede med. 

De tidlige scener tyder netop på, at nogle suspekte kræfter er på spil. Men snart forvandles ”The Mole Agent” til noget andet - en langt mere tankevækkende og human beskrivelse af livet på et chilensk plejehjem. Der er humor og intriger og rørende scener, men det er Sergios nyfundne venskaber med en række kvinder på plejehjemmet, der får denne undercover mission til at tage en helt ny drejning. 

”The Mole Agent” er en slags seniorborgerdrevet spionfilm kombineret med hjertevarm dokumentar, og den vil helt sikkert efterlade dig med et smil på læben!

Denne anbefaling er også blevet bragt i Ugeavisen Vejle den 14. april 2021.