Thomas Balles Klods Hans overrakt Bent Rasmussen til Klods Hans Prisen 2000
Tegning: Thomas Balle

Bog-Bents blandede bolsjer – August 2022

25.08.22
Igennem mine mange år som redaktør af Danmarks Skolebibliotekarers blad, ”Skolebiblioteket” (1991-2013), nu ”LæringsCentret”, har jeg været så heldig at få fat i en række fine originalillustrationer, dels som gaver og dels som egne indkøb.

Når jeg kigger rundt på væggene i min bolig, møder mine øjne en elgtyr af Kirsten Raagaard, et rensdyr af Lilian Brøgger, et dejligt blåt himmel-billede af Peter Madsen, et finurligt underjordisk billede af Hanne Kvist, (f. 1961) et billede af Charlotte Pardi (f. 1971) fra billedbogen ”Farsdreng" (tekst: Tina Schmidt, (f. 1975) nu Sakura Bestle), Thomas Balle, der tegnede Klods Hans Prisen i 2000, Ursula Seeberg, Esben Hanefelt Kristensen, Svend Otto S., et træsnit af nogle træer og Ib Spang Olsen, en læsende julenisse. 

Til alle billeder knytter der sig specielle historier: Engang skrev jeg et lille portræt af Kirsten Raagaard (f. 1947) til bladet, og hun blev så glad, at hun omgående sendte mig et billede af en herlig, farvestrålende elgtyr. Hun har bl.a. tegnet til en fremragende billedbogsserie om den følsomme og skønne dreng, Anton, med tekst af Katrine Marie Guldager. Det er bare fine sager, som man aldrig bliver træt af.

Lilian Brøggers (f. 1950) rensdyr var oprindeligt forside til et nummer af ”Skolebiblioteket”. Hun har i øvrigt netop skrevet og tegnet en enestående smuk selvbiografi, ”Skibet skal sejle i nat” (Dansklærerforeningens Forlag, 2022), hvor hun fortæller om sin opvækst på Fanø. Man bliver bare glad over, at sådanne udgivelser findes. Simpelt hen!

Mit billede af Peter Madsen (f. 1958) har 2 måger oppe i det højre blå hjørne, måske er den ene Jonathan Livingstone Havmåge, der er ved at prøve vingerne? Jeg føler mig lidt heldig over at have fået mulighed for at erhverve netop dette smukke billede.

Billedet fra ”Farsdreng”, der handler om drengen B´s far, der kun vil spille skak og samle på sommerfugle. Det har B ikke lyst til, men så kommer Farsdreng. Han vil, hvad far vil, og det er ham, far vil lege med. Historien slog an i mit sind, idet jeg på et tidspunkt i mit liv valgte ikke at blive landmand, som min far ellers ønskede, men det betød, at jeg ikke fik min fars ”ridderslag”, men måtte leve med at være lærer uden hans ”ridderslag”! AK!

Thomas Balles (f. 1968) billede er af Klods Hans fra H.C. Andersens berømte eventyr og er i virkeligheden Klods Hans Prisen 2000, som jeg til min store overraskelse modtog en novemberdag i Øksnehallen i København. Det var en meget stor og dejlig overraskelse. Det er Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark, der uddeler prisen og har gjort det siden 1984. På www.ibby.dk kan man se hele listen! Jeg er kommet i meget flot selskab!!

Ursula Seeberg, (f. 1957) datter af forfatteren Peter Seeberg, har jeg indtil flere ting af, bl.a. to vidunderlige forsider til mine to sidste bøger om børnebogsforfattere. Hun er en formidabel og dejlig tegner!

Det nye testamente. Illustration Esben Hanefelt Kristensen

Esben Hanefelt Kristensen (f. 1952) er en meget farveglad illustrator og har bl.a. gennemillustreret Det nye Testamente, m.m.

Mit billede er både sprælsk og yderst fantasifuldt med fugle og planter i en skøn symfoni.

Svend Otto S. (1916-1996) står bag en lang række fornemme billedbøger for børn. Han studerede i 1930´erne i København og senere – i 1938 – ved St. Martins School of Arts and Craft i London. Mit billede er et tryk af nogle træer, der er stærkt præget af vestenvinden. Yngste søn Morten og jeg besøgte ham i Lejre engang, vi var på cykeltur på Sjælland og badede i hans swimmingpool.

Ib Spang Olsen (f. 1921-2012) var både uddannet lærer (1943) og fra Kunstakademiet i København (1948). Han er den eneste kunstner, der hele fire gange har modtaget en af Kulturministeriets priser. I 1963 for ”Drengen i månen”, i 1964 for ”Det lille lokomotiv”, ”Regnen” og ”Blæsten”, i 1967 for ”Mosekonens bryg” samt Kulturministeriets Illustratorpris i 1980. I 1986 modtog han Danmarks Skolebibliotekarforenings Børnebogspris for billedbogen ”Tante Andante” sammen med Halfdan Rasmussen. En gruppe elever og lærer Carl Aage Christensen (1947-2022) fra Kirkebakkeskolen medvirkede med sang og originalkompositioner af Carl Aage Christensen, og det var en stor, stor succes. Ib Spang Olsen nåede også at modtage H.C. Andersen-Medaljen 1972, der tildeles af IBBY, International Board on Books for Young People og regnes for den fineste børnebogspris i verden.

PS: Jo, jeg klapper mine billeder med jævne mellemrum!
 

Bog-Bents blandende bolsjer, nr. 13

Bent Rasmussen data

 

Materialer