Strik i en kold tid
Foto: Jill Wellington, Pexels

Strikkebøger for hjemsendte (og andet godtfolk)

Trænger du til at få nervesystemet i ro, nu hvor den halve verden er gået i coma? Så kan strikkeriet være en ren sjælevarmer.

I en kold og angstfyldt tid kan det godt være tiltrængt at kunne lade tankerne falde på plads, og at kunne pakke sig ind i noget varmt og blødt. 

Så hjemsendt eller ej, så kan det være en god idé, hvis du benytter vinterdagene til at fordybe dig i strikketøjet. Stort eller småt og til dig selv eller måske til en, du holder af.

Modebilledet bugner af lækkert strik lige nu, for hjemmestrik er allerhottest og biblioteket har de alle de nye bøger, du skal bruge (se nederst). Er du lidt stresset, så er det måske Kristine Sloths "Strik på budget", der lige er noget for dig.

Stress & Strik

Kristine Sloth er nok mest kendt som YouTuber, hvor hun slog igennem som ganske ung, hvorefter hun forsvandt fra mediernes lys. Hun gik ned med stress og fandt ud af, at det at strikke var en vej tilbage for hende. 

Hun fortæller om sit stressforløb i ”Strik på budget”. Det at strikke blev hendes pusterum, og hun fortæller åbent om sin kamp med både stress, depression og angst. Selvom hun er på banen igen, så kæmper hun stadig, men hun snakker åbent om det, og det kan være en inspiration for rigtig mange, der står i samme situation. Så udover at være en bog fyldt med fine strikkeopskrifter, er ”Strik på budget” også et indblik i, hvordan livet med stress er. At man – jer derude, der har det – ikke står alene med det.

Bogen har både opskrifter for begyndere og øvede. Derudover er der på Kristine Sloths webshop YarnJunkies.dk en masse videoklip, der forklarer og viser hvordan man skal gøre. Bl.a. et helt introforløb med ret- og vrangmasker, oppefra og ned eller nedefra og op og så videre :-)

Strik skal ikke være perfekt

Livet arter sig ikke altid perfekt, sådan er det også med strikketøjet - og sådan skal det være ifølge Lærke Baggers demokratiske strikkefilosofi.
Hun mener, at strik skal være for alle.

For nylig udkom Lærke Baggers første bog "Strik", som er en stor bog fyldt med ideer og inspiration. På forsiden er der garntråd med knuder, der symboliserer Lærke Baggers holdning til strik; at det ikke skal være perfekt. Drop bare de pæne hæftninger, du lærte i folkeskolen, og bind garnrester sammen med kællingeknuder. Det giver bare dit strikketøj et unikt og personligt præg.

"Nød lærer nøgen kvinde at spinde." Sådan lyder et gammelt mundheld, og for strikdesigner Lærke Bagger og andre unge med flair for tekstil- og håndarbejde, skabte lockdown et vacuum af tid og behov for at lave meningsfulde projekter derhjemme.

Dermed var garnet brudt, og Lærke Bagger lavede sit første design i eget navn: Alone Together Sweateren. Under tagget #alonetogethersweater kunne Instagrambrugere over hele verden strikke med. Trøjen kunne varieres alt efter evner, størrelse og smag, for det var en pointe for Lærke Bagger, at alle kan være med, og det blev enormt populært.

Se alle de nye strikkebøger

Nedenfor kan du se et udvalg af de seneste strikkebøger, der henvender sig til både nye og øvede strikkere.

3 gode grunde til at strikke ifølge craftpsykologien

  • Du bliver "høj". Strikning udløser lykkehormonet dopamin. Når tankerne er fokuseret på arbejdet, kommer hjernen i flow, og det giver en følelse af at være "høj".
  • Du bliver glad og opstemt. Når det bløde, glatte garn glider gennem fingrene, stimuleres huden, og det udløser kærlighedshormonet oxytocin, som gør os glade og opstemte.
  • Stress og puls falder. Strikningens små, gentagne bevægelser stimulerer kroppens parasympatiske nervesystem og får os til at slappe af og trække vejret dybere. 

Kilde: "Strik kan reparere en stresset og deprimeret hjerne",
Politiken, 26.12.2020

Vil du vide mere om craft psykologi tilbyder vi et foredrag med Anne Kirketerp tirsdag den 18/1-2021 på Vejle Bibliotek

Tags
Materialer