Anbefaling af Penge på lommen

25.02.21
Asta Olivia Nordenhofs roman Penge på lommen er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris

Asta Olivia Nordenhof har sat sig for at skrive hele 7 romaner, der på en eller anden måde har berøring til tragedien med Scandinavian Star. Den første bog i denne septologi hedder ”Penge på lommen”. Her møder vi Kurt, som driver et lille busselskab og hans samlever Maggie. Vi får de to menneskers historier, og det er ikke særligt rosenrødt, tværtimod er det barskt og hjerteskærende. De to bærer rundt på flere sår, end det synes menneskeligt muligt. Så hermed er læseren advaret, dette er ikke nogen feel-good roman.

Midt i romanen er der et mere dokumentarisk afsnit om Scandinavian Star. Her viser forfatteren, at hun ikke kun mestrer at skrive fiktion, men er rigtig dygtig til at lave et kort, præcist overblik over handlerne med Scandinavian Star. Og det er godt gjort, for som fortælleren (som jeg tror er lig forfatteren) siger, svimler det for hende, så snart det har noget med tal at gøre. Sprog er hendes force, mens tal er hendes handicap. I dette faktaafsnit kommer der krasse holdninger til kapitalismen.

Tilbage til Kurt og Maggie og deres relation til Scandinavian Star. Kurt har sparet op i sit lille busfirma, han har fået lidt ”penge på lommen” og investerer dem i Vognmandsruten, som en hævn over det samfund og det liv, han fik. Og fordi, han lader sig overtale og overbevise om, at Vognmandsruten er noget nyt og revolutionerende. Resultatet bliver en personlig konkurs, han er blevet snydt af mere kyniske og kapitalstærke kræfter.

Hold da op, hvor Asta Olivia Nordenhof bringer os et fantastisk portræt af to forhutlede mennesker. To mennesker, som ikke formår at bryde med deres sociale arv. Med få velvalgte ord, med meget usagt får hun skrevet en historie frem om et kærlighedsforhold fra den berusende forelskelse til den forbitrede afslutning. Scandinavian Star fylder ikke meget i denne roman, det er især portrættet af Maggie og Kurt, der sidder tilbage på nethinden efter endt læsning. Men Scandinavian Star er lige dråben eller symbolet på det kapitalistiske samfund, der ikke levner den ”lille mand” en chance. Det er en roman om magt, kærlighed, fornedrelse, skam, kapitalismens grumme ansigt, kønskampen.

Asta Olivia Nordenhof debuterede i 2011 med bogen ”Et ansigt til Emily”, som blev belønnet med Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris. Bogen var eksperimenterende, korte prosastykker, men med nogle af de samme tematikker, seksualitet og prostitution (både Maggie og Kurt har også prostitueret sig). Hendes anden bog var digtsamlingen ”Det nemme og det ensomme”, her kom også hendes samfundskritiske og kønspolitiske synspunkter frem. Med ”Penge på lommen” bør Asta Olivia Nordenhof få en stor læserskare. Så flot en romandebut, så fornemt skrevet, så fint komponeret, så finurlig en fortællerstemme. Jeg spår Asta Olivia Nordenhof en stor forfatterkarriere og hermed den største anbefaling.  Hun er født i 1988, så hun har forhåbentlig rigtig mange gode skriveår foran sig.

Materialer