Et ægtepar i coronaens skygge

Forstå din mand/kone under nedlukningen

Et spøgelse går igennem byen: Tosomhedens spøgelse.

Kærestepar, ægtefolk, elskere og tvivlere ser en sørgeligt genkendelig virkelighed i øjnene: en virkelighed, hvor powershopping, yoga-timer og loppemarkedsudflugter er erstattet af fire vægge, adskillige takeaway-bokse og e t. e n e s t e. a n d e t. v o k s e n t.
m e n n e s k e. Unødigt at sige: atmosfæren er anspændt.

Biblioteket står klar med en hjælpepakke til parforholdet. 

Vær pessimist – det hjælper

Læs: "Kærlighedens gang" af Alain De Botton

Får du også pludseligt nok af den lede måde, din kæreste gumler på? Bliver rasende over hans/hendes/vedkommendes fænomenale evne til at glemme at gå ud med skraldespanden, når det nu for helvede er samme dag hver uge? Så er du muligvis ramt af det, filosof og TED-talker par excellence Alain De Botton diagnosticerer som håbløs, skadelig romanticisme: det moderne menneskes tyrkertro på kærligheden som gnidningsfri, lidenskabelig, transcendent løsning på vor inderste eksistentielle uro. Hvad du (og din gumlende kæreste) behøver, er en sund dosis menneskekærlig pessismisme; en kur leveret i De Bottons pædagogisk opbyggelige roman om ægteskabets glæder og kvababbelser. 

Lidt ekstra til den romantiske overlevelsestur: 

Brug jeres ord  -- eller gerninger, eller gaver, eller …

Læs: "Kærlighedens fem sprog" af Gary Chapman

Nu siger jeg bare: Jeg føler faktisk slet ikke, at du og jeg får talt nok om vores følelser og hvordan jeg går og har det. Spørger man amerikansk talkshowvært og kærlighedsguru Gary Chapman, er dette fordi mit primære kærlighedssprog er ’words of affirmation’ (bekræftende ord) og ikke – eksempelvis – hjælpende gerninger, kvalitetstid eller fysisk berøring (ad!). Den slags er vigtigt at have styr på, når man er spærret inde i en standard toværelses. 

Lidt ekstra til at finde de rigtige ord: 

Find balancen imellem at have og at længes

Læs: "Erotisk intelligens" af Esther Perel

Kærlighed handler om at have; begær handler om at længes. Det ene næres af nærhed, sikkerhed, pålidelighed, det andet kræver afstand, risiko; den neurotiske venten på, at mobilen bipper. Her har måske særligt sidstnævnte hårde kår i disse tider. Derfor er det mere end noget andet tidspunkt nødvendigt at læse Esther Perel: psykoterapeut, podcaster, forfatter og allround visdomsorakel (dette sagt uden spidsfindighed; hele verden behøver mere Esther Perel), hvis bog Erotisk intelligens søger svaret på det stedsevarende spørgsmål: ”Hvordan kan vi lære at begære det, vi allerede har?”

Hrrhh, hrrhm. Bare lidt ekstra, OK: 

Egen succes er god …

Læs: "Os" af David Nicholls

… men andres fiasko er ikke til at kimse ad, siger et gammelt ord. Og, kære corona-indespærrede turtelduer, det kan også hjælpe jer. Det kan være, at coronakrisen pludselig får singlelivet til at lokke, men i det mindste har I det bedre end ægtemanden Douglas i David Nicholls' "Os", hvis rejse med familien – en rejse, som skulle (gen)vinde hans næsten-voksne teenagesøns respekt og hans kones kærlighed – går gruopvækkende, katastrofalt og tragikomisk i kage. 

Lidt ekstra til den forløsende skadefryd:

Sidst, men ikke mindst!

Læs: "Sluk" af Imran Rashid

Kender du dette: man sidder hyggeligt i stuen, og ens kæreste kigger drømmende over og siger noget sexet á la: "Behøver du virkelig kigge så meget på den telefon?" ...

Oprindelig skrevet af Naja Wulff Mottelson, Københavns Biblioteker.

Materialer