Det italienske flag

Forza Authori Italia!

Kender du kun stjernespillerne Umberto Eco og Elena Ferrante?

For det kræver altså mere end to stjerner at vinde europamesterskabet i litteratur.
Men heldigvis har Italien så mange fremragende spillere, at det alligevel bliver en smal sag for dig at sætte et hold.

Du kan endda lære dem at kende, uden at du bliver tvunget ud i overtid eller straffesparkskonkurrence.
For her forærer vi dig 5 litterære frispark helt tæt på målfeltet.
I resten af kampen må du så selv gøre en indsats for at komme ind over og få scoret. Se i ekstra-titlerne nederst på siden hvem du kan vælge at spille bolden videre til.

Dit hold er La Famiglia og du er på hold med I Bambini. For det er med udgangspunkt i familien, herunder ikke mindst barndommen, at italiensk litteratur som oftest forsøger at give dig svar på tilværelsens svære, eksistentielle spørgsmål.


Paolo Cognetti: De otte bjerge
Vi starter i forsvaret med denne dannelsesroman om venskabet mellem to drenge. Med bjergene og en fader-skikkelse som på én gang idylliserede og faretruende baggrunde, er det en fortælling om identitet, kærlighed og tilhørsforhold, der ændrer sig fra barndommen og ind i voksenalderen.
Romanen vandt i 2017 Italiens mest prestigefyldte litteraturpris Premio Strega.

Nadia Terranova: Farvel, genfærd
Igen en tydeligvis italiensk fortælling fra forsvarskæden, om de familie- og miljømæssige bindinger, der skaber et menneske - men her med lærerig fokus på de erfaringer, som hovedpersonen gør sig undervejs i opgøret med sin baggrund. En baggrund baseret på fortielse og anormalitet.
Romanen blev i 2018 af flere italienske anmeldere og forfattere udnævnt til årets bedste, italienske læseoplevelse.

Nicola Lagioia: Vildskab
’And now for something completely different’, som de siger derovre i sølv- og brexitland.
For selvom det gælder familien igen-igen her på midtbanen, så er denne romans yderligere vidtforgrenede persongalleri mere medvirkende til at mystificere hovedpersonen, end til at gøre forståelsen af hende og begivenhederne i romanen mindre kompleks. Altså skal du her kunne stå på mål for mange forskellige udredninger og udlægninger, i et spind af fortielser, hemmeligheder og misforståelser. 
Romanen vandt litteraturprisen Premio Strega 2015.

Antonio Pennacchi: Mussolini-kanalen
Herfra over til en anden stor genre i italiensk litteratur: Den historiske slægtsroman, her sat i scene under 30’ernes fascistiske diktatur. Lyder det som en tung knoldesparker-roman? Det er det så absolut ikke; tværtimod er det en historie skrevet med både humor og kærlighed til samfundets små.
Romanen vandt litteraturprisen Premio Strega 2010.

Andrea De Carlo: Vindskift
Fra Vildskab til Vindskift, når vi sætter trumfkortet ind med liberoen og den sidste italienske nationalret: Den underfundige og barokke humor. Her personificeret i fem moderne storbymennesker, der pludselig må se sig omplaceret til et landsbymiljø – oven i købet med de personer som værter, hvis huse de havde tænkt sig at opkøbe.

Materialer