Det gode gamle eventyr

”De forunderlige bøger om Amaia og Gustau” byder på en storslået catalansk eventyrfortælling. Den fører os til en verden med drager, talende bjørne og en yoghurtdreng. En sværvægter, der bringer mindelser om ’Alice i Eventyrland ’ og Narnia.

Forfatter, sprog- og litteraturprofessor Josep Lluís Badal har skabt en fortryllende bog, der midt i disse fantasytider vender tilbage til ´det gode gamle eventyr´. Det er meget mere ”Alice i Eventyrland” end ”Harry Potter”. Børnene Maia og Tau passes ofte af bedstefar Drus. Da børnene møder en altspisende heks, der blandt andet spiser ordet hvidt, så de ikke kan huske denne farve, sender bedstefaren dem bogstaveligt talt ned i underverdenen, nemlig ned gennem familiens brønd. De ender i en forunderlig verden med masser af væsner og eventyr. Her bor bedstefar Eg, der skal hjælpe børnene.

Denne moppedreng på næsten 500 sider er måske en smule omstændelig. Alle væsner og eventyr beskrives med egne historier, men da magien ligger gemt i både sprog og handling, holdes læseren dog hele tiden fanget. Sære sidehistorier og væsner får plads og titlens henvisning til ”De forunderlige bøger” giver mening – det er mange bøger i en og samme bog. Selv om J.L. Badal til tider skriver drabelige historier, foregår det hele i et roligt tempo. Læseren får fornemmelsen af at have god tid, og et skal du også have for at nyde bogen.

”De forunderlige bøger om Amaia og Gustau” hylder fortælleglæden og fantasien i sprog og indhold, og vore hovedpersoner erkender, at det ikke er sejren, men kampen, der er vigtig.

Dette kunne man måske lære noget af i dagens Catalonien, hvor kampen for selvstyre måske er endt i et ønske om sejr, uden tanke for at en sådan kamp måske kan tage tid. Men dejligt at forlaget har fået denne bog oversat fra et område, vi ikke litterært hører så meget fra. Og vi kan se, at der er noget at komme efter. Ikke kun når det drejer sig om fodbold.

Giv dig tid og bliv belønnet

Da jeg i 1994 kørte hele vejen hen over Nordspanien i en gammel autocamper, ville jeg godt have haft ”De forunderlige bøger om Amaia og Gustau” med på lydbog. Det var en prærieagtig tur med meget langt mellem byerne. Pludselig midt mellem to byer kom en gammel kone gående med brænde i en kurv. Hvor kom hun lige fra? Da jeg skulle køre fra Barcelona og direkte hjem, havde jeg en ven med. Vi startede ud tidligt om morgenen og kørte til langt ud på aftenen. Der gik nogle dage. En aften, da vi holdt ind på en tysk rasteplads, stod jeg på toilettet og vidste, at jeg havde en med i bilen, men kunne ikke huske hvem det var! Da havde jeg kørt lidt for længe.

Den historie dukkede op i mit hoved, da jeg læste dette eventyr, hvor der er god tid, men hvor man også sendes ud på udfordrende rejser.

J.L. Badals eventyr er måske ikke nemt tilgængeligt, men på trods af omfang og indhold vil den være velegnet til oplæsning fra 8 år, hvor oplæseren vil kunne nyde historien undervejs. Til selvlæsning skal det være en habil læser fra 12 år. Men de, der kaster sig over ”De forunderlige bøger om Amaia og Gustau”, vil blive rigeligt belønnet.​- Oprindelig trykt i Ugeavisen Weekend, Uge 48, 2017

J. L. Badal: De forunderlige bøger om Amaia og Gustau
  • Bog

De forunderlige bøger om Amaia og Gustau

Af J. L. Badal (2017)
Bedstefar Drus bor på loftet hos Amais og Gustau. Omgivet af stakkevis af bøger og genstande. Da de mister noget i skoven, kan det kun findes ved hjælp af en gammel nøgle til brønden i haven. Heldigvis har bedstefar Drus nøglen
Bog