Hvor intet gror i den rigtige retning

I 2014 blev den amerikanske litterære genre Southern gothic vakt til live igen, da HBO og Nic Pizzolatto producerede True Detective (første sæson). Krimiserier findes der så mange af, men True Detective er ikke som så mange andre. Serien emmer af en stemningsmættet sydstatslig lokalkolorit, som både er mærkelig og unheimlich i sin dragende effekt - og det er her at koblingen til genren Southern gothic kommer ind i billedet.

Genren er inspireret af den tidlige gotiske litteratur fra slutningen af 1700tallets England med eksempler som Ann Radcliffe’s romaner og Mary Shelleys Frankenstein (1818), som via brugen af overnaturlige og romantiske elementer, rummede en social kritik. Den amerikanske gotik så man i 1800 tallet med repræsentanter som Nathaniel Hawthorne og Edgar Allan Poe. I 1920erne med William Faulkners romaner begyndte man at tale om en særlig sydstatslig gotik og genren var på sit højeste i 1940 - 1960erne.

Ud over William Faulkner der skrev om det fiktive område Yoknapatawpha i stil med hans hjemegn i Mississippi, inkluderer genren også forfatterskaber såsom Flannery O’Connor (Voldmænd river det i sig, 1960 og En god mand er svær at finde, 1955), Tennessee Williams’ dramaer, (Omstigning til paradis, 1947 og Kat på et varmt bliktag, 1958) Carson McCullers (Hjertet er en ensom vandrer, 1940) samt forfatter-vennerne Truman Capote og Harper Lee, som nogle af de mest klassiske eksempler.

Southern gothic går ikke af vejen for at sætte en dyster og pessimistisk stemning i utrøstelige og faldefærdige sydstatslige miljøer hvor vold, fremmedgørelse, fattigdom og en mørk historie lurer. Forfaldet gælder både for omgivelserne og karaktererne, som enten kan være forstyrrede, mentalt ustabile, moralsk forfaldne eller som tilfældet er med True Detective’s ene hovedperson, Rust Cohle, desillusioneret og filosofisk pessimistisk.

Resultatet er en grotesk, makaber og ironisk genre, hvor man også fornemmer en spænding mellem det realistiske og det overnaturlige. Måske lyder det ikke som det mest tillokkende univers, men den dunkle og hemmelighedsfulde sump og det spanske mos som sagte hænger fra træerne i den lumre hede, suger én ind i et univers af voodoo, sekteriske kirker, mærkelige landsbytosser, sydstatsdialekt, blues og skaldyr. 
 

True detective (tv-serien) - link til at låne den via Bibliotek.dk

 

 

 

 

Materialer
: True detective : music from the HBO series
Reservér
  • Cd (musik)

True detective : music from the HBO series

(2015)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Græsharpen

Af Truman Capote (1957)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Nye stemmer nye steder

Af Truman Capote (1963)
Læs mere
Carson McCullers: Hjertet er en ensom vandrer
Reservér
  • Bog

Hjertet er en ensom vandrer

Af Carson McCullers (2016)
Læs mere
Flannery O'Connor: Voldsmænd river det til sig
Reservér
  • Bog

Voldsmænd river det til sig

Af Flannery O'Connor (2011)
Læs mere
Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl
Reservér
  • Bog

Dræb ikke en sangfugl

Af Harper Lee (2014)
Læs mere
Harper Lee, Russell Harlan, Horton Foote, Robert Mulligan, Robert Mulligan: To kill a mockingbird
Reservér
  • Dvd

To kill a mockingbird

Af Harper Lee, Russell Harlan, Horton Foote, Robert Mulligan, Robert Mulligan (2010)
Læs mere
Tennessee Williams, Oscar Saul, Harry Stradling, Elia Kazan: Omstigning til paradis
Reservér
  • Blu-ray

Omstigning til paradis

Af Tennessee Williams, Oscar Saul, Harry Stradling, Elia Kazan (2012)
Læs mere
Reservér
  • Dvd

Kat på et varmt bliktag

Af Richard Brooks, James Poe, Tennessee Williams, William Daniels, Richard Brooks (2001)
Læs mere