Bolsjer

Mette Vedsø, en Vejle-forfatter

20.11.20
Bog-Bents Blandede Bolsjer (nr. 2)


Forfatteren Mette Vedsø, f. 1968 i Vejle, har gået på Kirkebakkeskolen, på Rødkilde Gymnasium og er uddannet cand.scient. i kemi og biologi fra Aarhus Universitet og University of Glasgow.

Hun gik på Forfatterskolen for Børnelitteratur 2008-2010 og debuterede i 2010 med novellen ”Taber-nabo” i antologien af samme navn. Hun blev i 2017 tildelt Statens Kunstfond 3-årige Arbejdslegat og har været nomineret til Nordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris 2018 med ”HEST HORSE PFERD CHEVAL LOVE”, som hun fik Kulturministeriets Børne- og ungdomslitteraturpris 2017 for.

Hun har allerede et fornemt forfatterskab bag sig, bl.a. har hun skrevet ”En pige med pigsko” (2017), der er en varm og god billedbog om skilsmisse. Pigen vælger at stationere 10 par sko – de mutte og de triste – hos mor, og 10 par – de sjove og de vilde – ender hos faderen. Pigskoene skal hjælpe hende med at stå fast, sådan rigtig Svend Brinkmann-fast. Illustratoren Anna Jacobina Jacobsen har leveret strålende tegninger til Mette Vedsøs fine og poetiske historie.

”Stav til psyko” (2013) handler om Michael, der flytter ind i den fine villa over for Stella. Faderen præsenterer ham som et fodboldgeni og topscorer i klassen, mens Michael krummer tæer, men det viser sig, at det er på klassens dramahold, han gør sig bemærket på en særdeles hårdtslående måde til ugunst for sin pralende far. Det er faktisk en barsk historie om en familie i total ubalance!

”HEST HORSE PHERD CHEVAL LOVE” (2017) er en uendelig fin lille roman om venskab, kærlighed og heste. Det er en historie om venindeskab i udvikling – måske afvikling? Romanen kredser om den spirende kærlighed, betagelsen og jalousien på en fornem og fin måde. Det er bare fine sager. I år, 2020, vovede Mette Vedsø det ene øje og skrev en selvstændig fortsættelse om veninderne Naja og Taxa, og det kom der en særdeles indfølt roman ud af med titlen ”Liv Life Leben Vie Love”

”Langt fra det hvide hus” (2018) handler om Georg, 15 år, kaldet ”Bush”, der absolut ikke har valgt sine forældre selv. Faktisk er den lille familie dysfunktionel, og man aner, at myndighederne har øje for/på familien. ”Bush” har udviklet et meget vittigt sprog og en hurtig mund for at holde systemet og andre på afstand. En dag møde ”Bush” den unge kvinde, Julia, på kirkegården, og inden han ser sig om, er han hyret som barnepige for hendes tvillinger, Karl og Jonatan, og han viser sig at være et fund til at passe dem. ”Bush” – i virkeligheden et mælkebøttebarn – er godt set og smukt tegnet af Mette Vedsø, der formår at gøre ham troværdig. To personer går lige ind hos ”Bush”, nemlig pædagogen Per og Julia, og det bliver hans redning. Mere skal ikke fortælles af Mette Vedsøs kærlige og empatiske slutning.

”En sær musik” (2018) er 20 små digte, der handler om eftertænksomhed, alvor, melankoli og fjolleri, og det hele bliver glimrende understøttet af Solveig Agerbaks fine illustrationer. Bagsideteksten er en slags varedeklaration, der beskriver, at ”En sær musik” bør læses højt, og at værket bør opbevares ”Ved almindelig temperatur”. J ”En sær musik” er en sand perle for børn og voksne. Intet mindre!

Sidste år (2019) udgav Mette Vedsø ungdomsromanen ”Når hjertet er en elpisker”, der handler om Pi. Hun går i 1.g og føler sig angst og presset. En dag falder hun pludselig besvimet om i klassen, og selv om hendes forældre og venner viser omsorg og kærlighed for hende, har Pi svært ved at mærke noget som helst.

Mette Vedsø modtog også i 2019 Skriverprisen (Undervisningsministeriets pris) for letlæsningsbøgerne om Kaj og har senest udgivet billedbogen ”Pytkassen” med illustrationer af Pia Halse – om at lære at sige pyt og komme videre – og 4. bind i serien ”Tove tænker” om den kloge pige Tove med titlen ”En sær fætter”, der handler om at elske sin familie – også Onkel Helge og morbror Finn og ikke mindst den sære fætter Frank.

Mette Vedsøs forfatterskab er allerede stort og flot, hun behersker mange forskellige genrer og har med garanti mange flere historier på lager. Læs hendes bøger – også selv om du er voksen!! :-)


Curriculum vitae Bent Rasmussen