Billede af bøger

Mike Tramp anbefaler bøger

30.10.18
Rock and roll-nomaden Mike Tramp har fundet tre favoritbøger, han gerne vil anbefale.

Mike Tramp læser bøgerne på engelsk, men på Vejle Bibliotekerne kan du låne bøgerne såvel på originalsproget som på dansk.

Dee Brown: Bury my Heart at Wounded Knee/Begrav mit hjerte ved Wounded Knee
"Jeg læser aldrig fiktion", bedyrer Mike tramp, der har en solidaritet med den lille mand og de undertrykte. ”De oprindelige folk i USA er glemt; flyttet til en grusgrav,” fortæller han om det værk, der ikke beretter, ’hvordan Vesten blev fundet’, men hvordan den blev tabt af indianerne. En bog, hvor læseren bliver klogere på det mulighedernes og magtesløshedens USA, som Mike Tramp flyttede til som en ung mand og i mange år gjorde til sit hjem. Et land, der er bygget på frihed og drømme, men også på grusomhed, fordomme og uretfærdighed. En bog, der fortæller om USA, så ingen forbliver upåvirket.

John Steinbeck: Grapes of Wrath/Vredens Druer
Ja, den klassiske depressionsroman er fiktion, men John Steinbecks solidariske billede af den lille mands håbløse kamp summer af historisk autentisitet i sin hjertegribende historie og udnyttelsen af den lille farmer og arbejder. ”Den er næsten reel,” fastslår Mike Tramp. Vredens Druer er et mesterværk, der omfavner det forjættede land og de bristede drømme. En roman, der hjælper til at forstå USA's sjæl – og er på flere måder det litterære forlæg for Bruce Springsteens rock.

Richard Dawkins: The God Delusion/Illusionen om gud
Selv om Mike Tramp taler hjerteligt om Eliaskirken hjemme på Vesterbro Torv og den danske version af kristendommens kirke som et fredfyldt sted, hvor der ikke peges finger, nævner han videnskabsmanden Richard Dawkins opgør med troen på en overnaturlig skaber blandt de bøger han anbefaler. ”Religion er en måde at undertrykke folk,” siger han med baggrund i det overvejende kristne USA og det muslimske Indonesien.

Selv om Mike Tramp er en nomade med papkasser flere steder i verden, har han et kæmpe bibliotek og elsker at læse. Den time, efter at elektronikken er slukket, til han skal sove, værdsætter rockmusikeren, som har et par hundrede bøger om ”9/11”; om terrorangrebet på USA i 2001.

Hvis du ikke vil læse med Mike Tramp, men om ham, så har Lars Daneskov skrevet biografien Vagabonden.

Se også: Mike Tramp anbefaler film

Se også: Mike Tramp anbefaler musik.

Materialer