Blomsterdalen af Niviaq Korneliussen

Nomineringer til Nordisk Råds Litteraturpris

25.02.21
Stærke læseoplevelser blandt de nominerede

Det er altid spændende at se, hvilke bøger, der bliver nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. For her er altid gode læseoplevelser at hente. Og heller ikke i år slår det fejl. Jeg har allerede læst to af årets nominerede bøger, og det har været to af årets stærkeste læseoplevelser, så dem vil jeg hermed anbefale: Asta Olivia Nordenhofs "Penge på lommen" og Niviaq Korneliussens "Blomsterdalen". 

Det er to ret unge forfattere, Asta Oliva Nordenhof (33 år) har udover "Penge på lommen" to udgivelser bag sig, Niviaq Korneliussen (31 år) kun én udgivelse udover den nominerede. Men det er ingen hindring for at vinde! Hvem husker ikke, da Jonas Eika, som den yngste nogensinde (28 år) modtog prisen i 2019 og i sin takketale for åben skærm benyttede sin taletid til at kritisere Mette Frederiksen og især hendes udlændingepolitik.

Den anden danske nominerede (hvert land kan nominere to, Niviaq Korneliussen er nomineret for Grønland) er Ursula Andkjær Olsen. Hun er rektor på Forfatterskolen og en af Danmarks mest roste digtere. Hun fik sit "gennembrud" med "Ægteskabet mellem vejen og udvejen" fra 2005

Læs mere om de danske nominerede værker på Litteratursiden

Ellers kender jeg kun få forfattere på listen af årets nominerede forfattere. Men desto mere er der så at glæde sig til. Jeg ser frem til, at de andre bliver oversat til dansk. Og jeg ser især frem til at de nominerede værker bliver oversat. Jeg glæder mig til at stifte bekendtskab med nye gode forfatterskaber fra vore nordiske naboer.

De nominerede forfattere, der har tidligere udgivelser udgivet på dansk:

  • Norske Vigdis Hjort, der blev kendt med sin autofiktive roman "Arv og miljø" om seksuelle overgreb på børn i en familie og fortielserne deraf.
  • Finske Pajtim Statovci (f. 1990) har også fået udgivet et autofiktivt værk på dansk, nemlig "Min kat Jugoslavien" om krigen på Balkan, flugten til Finland og hjemløsheden i eksil.
  • Islandske Andri Snær Magnason har fået oversat faglitteratur, børnebøger og en enkelt digtsamling
  • Islandske Guðrún Eva Minervudóttir har en enkelt oversættelse til dansk, den groteske og originale Yosoy fra 2012
  • Svenske Johanne Lykke Holm er opdaget af det dygtige forlag Basilisk, som har udgivet "Natten før denne dag", der af anmelder Tue Andersen Nexø bliver kaldt "hypnotisk lille mesterværk"
  • Svenske Andrzej Tichý har 2 udgivelser på dansk, den lille "Omsorgen" og den store "Kairos", begge eksperimenterende værker.


Og så er jeg glad for at kunne fortælle at den 17. maj har Vejle Bibliotek et arrangement med Asta Olivia Nordenhof. Hold øje med hjemmesiden for mere information, når vi nærmer os datoen.

Og at Asta Olivia Nordenhof modtog Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris i 2012 og det samme gjorde Jonas Eika, blot i 2016. Kim Leine modtog vores lokale pris i 2007 og Nordisk Råds Litteraturpris i 2013.
Se listen over øvrige modtagere af Nordisk Råds Litteraturpris på Den Store Danske

Materialer