Forsøg over svampenarren : en historie for sig

Peter Handke modtager Nobels litteraturpris 2019

Det er to politisk kontroversielle forfattere, der modtager litteraturprisen - for hhv. 2019 og 2018 - Peter Handke og Olga Tokarczuk. Skønt de er meget forskellige, så beskæftiger de sig begge med identitet - Handke med fremmedgørelsen mellem subjekt og omverden, Tokarczuk med den menneskelige eksistens foranderlighed i historisk og geografisk perspektiv. Find Peter Handkes bøger her.

Peter Handke vinder prisen for "sit indflydelsesrige værk med en lingvistisk fornyelse, hvormed han har udforsket det perifere og det specifikke ved den menneskelige erfaring", skriver Svenska Akademien i sin begrundelse.

Forfatterens litterære produktion må siges at være i den tunge ende.
Hans stil er en fragmenteret fortælleform, hvor hovedpersonerne bevæger sig rundt i verden på må og få, og uden en stabil psykologisk personlighed. Det gennemgående motiv i hans bøger er vandringsmanden eller -kvinden, der ofte ikke har hjemme noget sted.

Handke har en stor produktion af romaner, essays og skuespil bag sig, hvor kun en lille del endnu er oversat til dansk.
Han er desuden medforfatter til flere film, f.eks. Wim Wenders ’Himlen over Berlin’ - der kan ses på filmstriben - og ’Wrong move’, der ligeledes kan ses på filmstriben.

På Forfatterweb kan du læse mere om Peter Handke, og der er anmeldelser af 'Målmandens frygt for straffespark' (1970), 'Don Juan (fortalt af ham selv)' (2004) og 'Kali. En forvinterhistorie' (2007)
Litteratursiden finder du også en anmeldelse af  'Forsøg over trætheden' fra 1989.

Læs nyheden om Olga Tokarczuks pris her.

Materialer