Turbøger til sommerferien

23.07.21
Det er sommer og ferietid for de fleste. Igen i år er det måske ikke de lange flyveture til fjerne egne, der står øverst på listen, men så er det jo heldigt, at vi nemt kan tage toget eller køre til vores nabolande og opleve noget andet end Danmark. Her er et par gode turbøger, du kan tage med på bil- eller togferien.

Hvis turen går til Sverige

Vil du gerne forberede dig lidt inden turen, så har findes der masser af gode turbøger. Et af de nyeste er Jørgen Hansens ”Bilture i Sverige”. Bogen omtaler 86 køreture fra Trelleborg i syd til Polarcirklen i nord, og med 1700 km fra syd til nord, siger det sig selv, at det kun dækker et lille udsnit af broderlandet. 
Turbeskrivelserne er en blanding af naturoplevelser, kulturelle og historiske seværdigheder og ikke mindst attraktioner, der henvender sig til børn. Der er også masser af tips til, hvor man kan fika (holde pause og få en kop kaffe). Man kan selvfølgelig også bruge bogen til at sammensætte sine egne ture - måske rundt om en af de utallige søer. Bogen er fyldt med billeder af skærgården, røde træhuse, åbne vidder og store skove – alt sammen så vi som læsere kommer i den helt rigtige stemning og er parate til at tilbringe sommeren mod nordøst. 

Hvis du som så mange andre er blevet bidt af at vandre og gerne vil fortsætte ferien med vandrestøvler og rygsæk, så er Jørgen Hansens bog ”Vandreture i Sverige” et meget inspirerende bud. Forfatteren har udvalgt 22 vandreruter fordelt over hele landet. Hver rute er inddelt i etaper, og der er oplysninger om overnatningsmuligheder, seværdigheder, og hvilke bus og tog, du skal bruge for at komme til startstederne. Der er fine kortudsnit, så du kan se start- og slutpunkter for etaperne. Der er ture både for de mere magelige med overnatninger i en god seng, men også ture, hvor du selv skal medbringe telt, sovepose og forplejning. 

Fælles for begge bøger er, at de kan bruges hjemme i lænestolen, hvor den første ferieplanlægning vel typisk starter, men de er også brugbare at have med på køreturen – og så kan du jo altid supplere med oplysninger om åbningstider, togtider mm. på nettet.

Forelsket i Flensborg?

Hvis du mere er typen, der tager sydpå i din ferie, så vil jeg lige gøre opmærksom på den nye bog af Hans Christian Davidsen ”Forelsket i Flensborg: insidertips fra grænsebyen”. Forfatteren er kulturredaktør på Flensborg Avis og kender sin by ud og ind. Mange af os kommer måske ikke længere end til grænsebutikkerne eller en tur op og ned af strøget, men Davidsen tager os med rundt til mange skønne og hyggelige hjørner af den gamle by, som indtil 1864 var en af Danmarks største byer og en af rigets vigtigste havnebyer. 

H.C. Davidsen kan masser af historier, og han lægger hårdt ud med at anbefale, at man som besøgende tager trapperne op til udsigtspunkterne på begge sider af Flensborg Fjord. Bogen forsætter så med at omtale Kim Larsens yndlingsværtshus, de hyggelige baggårde, den tyske marines historie og alt muligt andet, man møder som nysgerrig besøgende.

Uanset om du skal mod nord eller syd i din ferie, så kan det altid betale sig at besøge dit lokale bibliotek for inspiration. God sommer.

Denne anbefaling er også blevet bragt i Ugeavisen Vejle den 23. juni 2021.