Agnes Henningsen - Klassikerdagen 2021

Årets klassikerdag er i år med forfatteren Agnes Henningsen

20.09.21
Landets Folkebiblioteker sætter sammen med bl.a. Danmarks Biblioteksforening hvert år fokus på et dansk forfatterskab med klassikerstatus.

I 2021 markeres dagen den 21. september, og valget er faldet på forfatteren Agnes Henningsen, der levede fra 1868-1962.
Om Agnes Henningsen blev der sagt, at hun havde ét særkende, og det var, at hun altid skilte sig ud, hendes øgenavn blev af mange da også Jomfru Aparte.

Hun voksede op på et gods i nærheden af Kerteminde. Moderen døde, da Agnes var lille, og faderen giftede sig hurtigt igen med børnenes lærerinde.
Som bare 14-årig var hun forældreløs, og barndommen blev omtumlet, indtil hun blev sendt på kostskole. Efter opholdet her giftede hun sig som ganske ung og flyttede til København.
Hurtigt kom der tre børn, og et fjerde barn - den berømte Poul Henningsen blev født udenfor ægteskabet. Hendes ægteskab, der må betegnes som et ”åbent ægteskab” satte på den tid store overskrifter, men det holdt ikke. Hendes mand flygtede til USA efter at have forgrebet sig på en af sine elever, og hun stod som bare 27-årig tilbage som enlig forsørger til fire børn og skulle nu udelukkende leve af sine skriverier.

Hun klarede tilværelsen som alenemor samtidig med at hun blev en produktiv forfatter og ellers levede af småjobs, en opgave der var ganske usædvanligt på den tid.

Men Agnes Henningsen var også en usædvanlig kvinde, og med sin modige stemme og sin indstilling til kærlighedens frie liv provokerede hun gang på gang omverdenen og sin samtid. Hendes bøger, hvor hun gav kvinderne stemmer, skabte stor opmærksomhed, og hun blev af mange kaldt for både fræk og letsindig.

Et spændende og bestemt ikke kedeligt menneske, som dog skal huskes for sin litteratur. Hun fik skrevet mange fine romaner, noveller og skuespil, som det stadig er interessant at læse den dag i dag.
Hendes hovedværk blev uden sammenligning det store erindringsværk på 8 bind begyndende med ”Let gang på jorden”. Måden at bruge erindringsgenren på var banebrydende og  nytænkende på sin tid, de er stadig litterært i top og var en provokerende og modig stemme til på flotteste vis at skabe debat om kvindernes rettigheder og vilkår. Det store værk er skrevet fra 1941 og frem til 1955 og er skrevet af en moden kvinde nu med en ro og kunstnerisk afstand til sig selv. Et helt unik værk i dansk litteratur.

Derfor giver klassikerdagen rigtig god anledning til at læse eller genlæse et flot forfatterskab af stor kvalitet og skrevet i et både poetisk og meget præcist sprog. Agnes Henningsen fortjener af få opmærksomhed og er et oplagt valg til årets klassiker.

Tjek ind på www.klassikerdagen.dk for at læse mere om Agnes Henningsen.
Til efteråret åbnes også en Digterrute i Kerteminde om Agnes Henningsen. https://danskedigterruter.dk/ruter/

Materialer