Portræt af Fjodor Dostojevskij

Fjodor Dostojevskij

Fjodor Dostojevskij fylder 200 år i 2021. Både den 30. oktober og den 11. november. Forvirret? Læs med her:

Kender du det? Dostojevskij har stået på læse-ønskelisten i flere år. Med en vis ærefrygt er du gået forbi D-hylderne på biblioteket med murstensromanerne og har tænkt, er det nu? Men du har endnu aldrig fået læst en hel roman af Dostojevskij. Måske er det i år, du skal tage springet?

Det er nemlig i 2021, vi fejrer 200-året for Dostojevskijs fødsel. Og den kan fejres både den 30. oktober ifølge den julianske kalender - og den 11. november ifølge den gregorianske (som er den, vi bruger).

På Vejle Bibliotek fejrede fejrer vi den store russiske forfatters fødselsdag den 24. november, hvor vi  havde inviteret oversætter og cand.phil. i russisk, Trine Søndergaard, til at fortælle om hans fantastiske forfatterskab. 

I København fejredes Dostojevskij med en litteraturfestival fra 30. oktober til 11. november 2021 Du kan gense festivalens program på dostojevskij.dk/

Hvis man spørger Dostojevskij-ekspert og lektor i russisk litteratur, Tine Roesen, er den store forfatter både aktuel og til at gå til for nutidens læsere:
"hvis man sænker paraderne og går mere uhøjtideligt til forfatteren, vil man opdage, at han skrev konkret og realistisk om mennesker til mennesker. Nutidens læsere kan finde både genkendelse og humor i hans værker."

Læs Tine Roesens artikel: Fjodor Dostojevskij - en tidløs fødselar.

Gå til Litteratursiden.dk og læs meget mere om Fjodor og hans værker - eller kom og lån et af dem her hos os. Vi har plukket et udvalg til dig nedenfor - men vi har mange flere.

 

Materialer